Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 28
візитів сьогодні: 5553
візитів всього: 476929
Прогноз погоди
Служба у справах дітей міської ради на захисті інтересів дітей
20 лютого 2013 року 20:56

Про виконання службою у справах дітей Житомирської міської ради повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування» доповіла на засіданні виконавчого комітету міської ради начальник служби у справах дітей Надія Косяк. Вона наголосила, що «одним із найголовніших завдань Служби є захист прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків».

Станом на 01.01.2013 року на обліку у службі перебувало 502 дітей: в секторі опіки – 413 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та в секторі профілактики – 89 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Із сектору опіки 283 дітей влаштовано під опіку, 44 дитини виховується в будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, 86 дітей перебуває в державних дитячих закладах. Проаналізувавши вікову характеристику опікунів та піклувальників доповідач відзначила, що із 256 опікунів лише 48 осіб молодше 40 років, решта – старшого віку.

Важливою функцією служби є забезпечення соціальної захищеності дітей, зокрема житлом. З нинішнього року в законодавство внесено зміни, за якими діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які досягли 16 віку мають перебувати на квартирному обліку, з тим, щоб бути забезпеченими соціальним житлом по досягненню ними повноліття. Із 413 дітей 90 не мають житла.  На квартирному обліку у міськвиконкомі перебуває 83 особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У місті Житомирі створено та функціонують 5 дитячих будинків сімейного типу, в які влаштовано 36 дітей та 16 прийомних сімей, в яких перебуває 26 дітей. У 2012 році з державних закладів, розташованих у місті Житомирі усиновлено 45 дітей.

У секторі профілактики у службі у справах дітей у 2012 році перебувало на обліку – 89 дітей. Зусилля служби спрямовані на профілактичну роботу, зокрема щоквартально проводяться перевірки умов проживання дітей у сім’ях, які систематично самовільно залишають постійне місце проживання і в яких діти зазнають фізичного, психологічного, сексуального або економічного насилля.

Хороші результати дають проведення Всеукраїнських профілактичних заходів «Урок» із залучення до навчання дітей, спільних із відділами кримінальної міліції рейдів «Діти вулиці», «Канікули», «Підліток».

Стан підліткової злочинності вимагає від служби у справах дітей посиленої уваги. Так, станом на 20.11.2012 року у місті Житомирі скоєно 101 злочин неповнолітніми особами, що більше від аналогічного періоду попереднього року.

Співдоповідачами з даного питання була директор Центру соціальних служб для дітей, сімї та молоді міської ради Ольга Юрченко. Вона зупинилася у своєму виступі на одному із основних напрямків, що виконує Центр соціальних служб, зокрема робота із сім’ями, які мають ризик потрапити у складні життєві обставини або знаходяться у них. Ця робота проводиться спільно з правоохоронними органами, громадськими організаціями. Як зазначила директор Центру: - «надання комплексної допомоги таким сім’ям є одним із завдань Центру. 2012 рік для Центру був достатньо складним, але одночасно результативним та ефективним».

Відповідно до соціальних ініціатив Президента України штат Центру збільшився на 25 фахівців соціальної роботи. Починаючи з липня 2012 року працівниками Центру було відвідано більше 18 тис. сімей. Під час відвідування таких сімей було визначено 1351 сім’ї, які знаходяться у зоні ризику або можуть потрапити у складні життєві обставини. Збільшився міський облік таких сімей, який зріс на 85%. Категорійно до такого обліку потрапляють сім’ї, які мають складні міжособистісні стосунки – проблеми насилля батьки-діти, сім’ї із складними матеріально-побутовими умовами, та сім’ї, в яких батьки не належним чином виконують свої обов’язки.

Для Центру важливою є колегіальна робота. Свідченням цього є існування дорадчого органу, який діє при управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту, а ініціює проведення засідань Центр соціальних служб. Протягом 2012 року було проведено 12 таких засідань.

Співдоповідачами про стан дитячої злочинності виступили також начальник відділу кримінальної міліції Богунського району Осаулко М.В. та представник відділу кримінальної міліції Корольовського району. У своїх виступах вони навели статистику та проаналізували причини злочинів. Акцент було зроблено на необхідності проведення профілактичної роботи усіма зацікавленими організаціями, службами, відомствами.

Управління по звязках з громадськістю 

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare