Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 35
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 477403
Прогноз погоди
Міський голова та депутати міської ради звернуться до Кабміну, аби допомогти водоканалу
19 лютого 2013 року 13:04

За ініціативи міського голови Володимира Дебоя 18 лютого 2013 року відбулося розширене засідання депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства. Пошук виходу із ситуації по заборгованості за електроенергію на КП «Житомирводоканал» зібрав за круглим столом переговорів керівництво міста, компанії «Житомиробленерго», підприємства «Водоканал» та депутатів міської ради.

Питання розрахунків водоканалу за електроенергію можливо врегулювати лише на державному рівні – такого висновку дійшли члени комісії. Єдиним виходом у такому разі для Житомира є звернення до Кабінету Міністрів України від Житомирської міської ради спільно із напрацюваннями енергопостачальної компанії та водоканалу.

Міський голова Володимир Дебой та депутати міської ради звернуться до Кабміну із пропозиціями щодо збільшення розміру субвенції на послуги водопостачання, її щомісячного перерахування та встановлення економічно обгрунтованих тарифів для ІІ групи споживачів (підприємств) на послуги водопостачання та водовідведення.

Сьогодні КП «Житомирводоканал» перебуває у далеко непростій ситуації: щомісяця підприємство отримує від усіх груп споживачів 6 млн.грн. Витрати підприємства за такий же період сягають 9,3 млн.грн. Основна причина – недостатня та несвоєчасна субвенція на відшкодування різниці в тарифах, які сьогодні відповідають собівартості лише на 60-70%.

«Ми не є сьогодні ворогами із компанією обленерго, ми – партнери. Ми повинні опрацювати механізм, яким би можна було щомісячно проводити заліки з різниці в тарифах», – сказав під час засідання міський голова.

Із цим повністю погоджується голова правління ПАТ «Житомиробленерго» Анатолій Левицький. Він підкреслив, що енергопостачальна компанія змушена була йти на відключення електропостачання, адже до підприємства також застосовують штрафні санкції: «До нас проявляє штрафні санкції ДП «Енергоринок». Ми у свою чергу починаємо роботу з водоканалом. Ми не хочемо спричиняти соціальну напругу в місті. Тому маємо відпрацювати спільні дії».

Таким чином звернення до Кабміну і спрямоване на вирішення ситуації, яку не можливо врегулювати на місцевому рівні. Серед основних тез у зверненні – збільшення субвенції на відшкодування різниці в тарифах, а також її своєчасне (щомісячне) відшкодування. Це, упевнені депутати, не лише вирішить питання заборгованості обох підприємств (водоканалу перед обленерго та обленерго перед ДП «Енергоринок»), а й захистить житомирян від подальших відключень водопостачання.

Міський голова Володимир Дебой наголосив, що одним із важливих моментів для вирішення витання водоканалу є зменшення втрат води підприємства, які уже багато років сягають 50%. «Разом із експертами Світового банку, Шведської водної асоціації нині ми шукаємо вихід для водоканалу. Є сьогодні перспективи модернізації водоканалу», – інформував керівник Житомира. Нагадаємо, на минулому тижні міський голова Володимир Дебой саме з приводу цього питання зустрічався із Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадієм Темником, послом Швеції Стефаном Гуллгреном та керівництвом Шведської водної асоціації, Північної фінансової корпорації НЕФКО, SIDA, аби разом визначити шлях модернізації водоканалу.

Ще одним необхідним кроком члени комісії вважають встановлення тарифів для ІІ групи споживачів (підприємств) до економічнообгрунтованого рівня. Голова комісії, депутат міської ради Геннадій Забродський акцентував, що мова йде про встановлення тарифів до рівня собівартості лише для підприємств різних форм власності, це не стосуватиметься населення. До прикладу, сьогодні у м. Вінниці тарифи для ІІ групи споживачів майже у 3 рази перевищують рівень собівартості, тоді як Житомирводоканал несе прямі збитки від того, що підприємства міста платять нижчу від собівартості ціну на послуги водопостачання та водовідведення, адже державною субвенцією вони не відшкодовуються. А це – 500-600 тис.грн. щомісяця.

Сьогодні КП «Житомирводоканал» суттєво покращило свої показники в порівнянні із минулим роком та іншими водопідприємствами. За 1 рік Житомирводоканал утричі зменшив заборгованість перед енергопостачальною компанією. Зменшення боргів на 70,9% вдалося досягти лише кільком водоканалам по Україні, тоді як водо підприємства багатьох інших обласних центрів лише наростили борги на 30-80%.

Станом на сьогодні різниця в тарифах по водоканалу, яку підприємство повинно отримати від держави, втричі вища, ніж його заборгованість. Рівень сплати за послуги від населення – 101%. Рівень відшкодування тарифів – лише 60-70%.

 

Управління по зв’язках з громадськістю

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare