Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 32
візитів сьогодні: 5537
візитів всього: 477143
Прогноз погоди
Міський голова Житомира: договір з ЄБРР захистить Житомиртеплокомуненерго від приватизації
16 лютого 2013 року 13:38

Міський голова Володимир Дебой упевнений, що підписання договору із ЄБРР та Фондом Е5Р щодо модернізації системи теплопостачання міста убезпечать КП «Житомиртеплокомуненерго» від приватизації чи іншої форми відчуження із власності громади міста. Це передбачено договірними умовами, які контролюються міжнародним законодавством. Про це керівник міста повідомив після підписання Договору гарантії 14 лютого 2013 року у м. Києві.

«Залучення саме таких фінансових механізмів захищає наше комунальне підприємство від приватизації із підняттям тарифів. Яку б не придумали форму: концесія, довгострокова оренда, все одно для розвитку підприємства необхідно залучати кредити. Той кредитний ресурс, який ми залучаємо, банк надає із грантом – безповоротними грошима, які підуть на розвиток міста. Такий ресурс надається лише комунальним підприємствам», – повідомив Володимир Дебой.

Сьогодні для підприємств приватної форми власності залучення кредитів можливе лише під набагато вищі відсоткові ставки та на короткі строки і, звичайно ж, без грантових коштів. Це підтверджують і в ЄБРР. Нині Європейський банк реконструкції та розвитку в Україні не надає кредити для приватних підприємств, лише – для муніципалітетів.

Таким чином на найближчі 10 років КП «Житомиртеплокомуненерго» захищене договором ЄБРР від приватизації та зміни статусу. Це означає, що підприємство і надалі перебуватиме у власності громади міста та не потрапить до рук непорядного орендатора. Нагадаємо, міський голова Володимир Дебой неодноразово виступав проти концесії комунальних підприємств, адже останні у м. Житомирі тільки-но стали на ноги після погашення усіх кредитів попередніх років. Концесія ж означає крок назад – до підвищення тарифів та накопичення невигідних кредитів.

«Я вважаю шлях концесії неефективним і таким, що не відповідає інтересам житомирян. Приватизація стратегічних підприємств – це ще один мінус для громади, бо за таких умов ми втратимо не лише електроенергію та газ (тарифи на які зростають по кілька разів на рік, – ред.), а й воду і тепло (тарифи на які упродовж останніх трьох років не піднімалися, – ред.). Сьогодні ми маємо можливість модернізувати наші стратегічні комунальні підприємства за рахунок залучення ефективних міжнародних фінансових ресурсів. Таким шляхом уже давно пішли країни Європи. Такі цивілізовані програми підтримки ми сьогодні і залучаємо і в Житомир», – сказав міський голова.

Директор КП «Житомиртеплокомуненерго» повністю підтримує необхідність збереження комунального підприємства у власності громади міста. «За умовами договору, у найближчі 10 років підприємство не зможе змінювати статус. Тобто воно залишиться у власності міста. Житомиртеплокомуненерго також не можливо буде передати у концесію та відчужити майно. Віднині теплокомуненерго захищене не лише українським законодавством, а й міжнародним від різного роду зазіхань», – підкреслив Дмитро Рогожин.

Нагадаємо, Житомир – перше в Україні місто, яке отримало погодження Кабміну на залучення коштів ЄБРР під муніципальні гарантії. Договір гарантії між Житомиром і ЄБРР підписано 14 лютого 2013 року. Кредитні кошти місто залучає без жодних застав.



 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare