Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 27
візитів сьогодні: 5529
візитів всього: 477292
Прогноз погоди
14 лютого – історичний для міста день: Житомир та ЄБРР підписали Договір гарантії
15 лютого 2013 року 18:25

14 лютого 2013 року у м. Києві Житомирський міський голова Володимир Дебой, заступник директора Департаменту муніципальної та екологічної інфраструктури ЄБРР Лін О Грейді підписали Договір гарантії, відшкодування та підтримки проекту між Житомирською міською радою та ЄБРР щодо модернізації системи теплопостачання міста.

Житомир сьогодні перше місто в Україні, яке отримало погодження Кабміну на залучення коштів ЄБРР під муніципальну гарантію для модернізації системи теплопостачання. 10 мільйонів євро кредиту та 5 мільйонів євро безповоротного гранту отримає місто у рамках проекту. Таким чином кредит фактично виходить безвідсотковим: Житомир, отримуючи в сукупності 15 млн.євро за 10 років з усіма відсотками має повернути близько 14 млн.євро. Крім того, погашати кредит будуть за рахунок економії енергоносіїв від впровадження енергоефективних технологій. Економічний ефект – понад 30 млн.грн. в рік.

Міський голова Володимир Дебой інформував, що в результаті проекту житомиряни перші отримали 5 млн.євро (близько 60 млн.грн.) як подарунок. Ці кошти місту надані безповоротно.

«Залучення цих коштів дасть можливість мати в Житомирі надійне теплопостачання без втрат тепла та з економією енергоресурсів. Житомиряни будуть захищені від зростання тарифів. Це був нелегкий шлях, адже першими бути завжди складно», – говорить керівник Житомира.

Директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек позитивно оцінює курс Житомира на реалізацію проектів з енергоефективності: «Фінішують завжди першими ті, хто швидше інших бігає. Житомир з самого початку показав бажання співпрацювати. Бути першим завжди тяжко. Але команда міста, команда мера забезпечили все, аби з центральною владою ми змогли вирішити всі питання та розпочати реалізувати проект».

Головне, підкреслив Володимир Дебой, що завдяки реалізації проекту на найближчі 10 років КП «Житомиртеплокомуненерго» захищене від концесії, довгострокової оренди, приватизації і підняття тарифів, що вкрай важливо для самих житомирян.

Модернізація системи теплопостачання міста допоможе зберегти тарифи навіть за умов підвищення вартості енергоносіїв, адже споживання їх зменшиться.

Кредити міжнародних організацій із грантовими ресурсами мають змогу залучити лише комунальні підприємства. ЄБРР в Україні фінансує лише муніципальні проекти. В інших країнах залучення кредитних грошей ЄБРР можливе і для приватного бізнесу, але під вищі відсоткові ставки та на короткші строки.

Управління по зв’язках з громадськістю

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare