Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 21
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 477360
Прогноз погоди
Микола Боровець: нормативно-правові документи забороняють відключення водоканалів від електроенергії
1 лютого 2013 року 16:49

Роз’яснив бачення міської влади щодо вирішення ситуації із заборгованістю КП «Житомирводоканал» перед ПАТ «Житомиробленерго» заступник міського голови Микола Боровець сьогодні, 01 лютого, 2013 року під час дебатів-прес-конференції керівництва енергопостачальної компанії.

Аби уникнути подальших заочних обвинувачень, спільно скоординувати дії щодо вирішення проблем сьогодні організовано зустріч керівництва компанії та міської влади, – говорять в обленерго.

Як повідомив Микола Боровець, сьогодні, поки у Житомирі на місцевому рівні йдуть дебати щодо подальших спільних дій, міський голова Володимир Дебой перебуває у м. Києві на зустрічі із першим заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександром Аліповим щодо вирішення питань, пов’язаних із взаєморозрахунками за енергоносії.

Заступник міського голови підкреслив, що сьогодні не потрібно «гратися рубильником», адже всі розуміють ситуацію із водоканалом. Навпаки, варто разом вирішувати проблему, аби відключення не повторювалися надалі. Крім того, нормативно-правові документи забороняють відключати водоканали від електроенергії. А внаслідок останнього відключення станцій ІІІ підйому від електропостачання кількість поривів у водо мережах зросла у 5-7 разів. Систематичні відключення, зазначив Микола Боровець, паралізують роботу водоканалу.

Міська вдала подала до уряду 3 варіанти вирішення проблеми. Зокрема, це встановлення економічно обґрунтованих тарифів для ІІ групи споживачів (підприємств, установ, організацій). Сьогодні рівень тарифу для ІІ групи споживачів відповідає лише на 75% від собівартості, тоді як для прикладу у м. Вінниці він утричі вищий. Нагадаємо, сьогодні державна субвенція надходить лише для погашення різниці в тарифах на послуги водопостачання на І групу споживачів – населення.

У випадку підвищення тарифу і для першої групи, – повідомив Микола Боровець, – необхідно створити простіший механізм нарахування субсидій і пільг для населення.

У будь-якому випадку, переконаний заступник міського голови, необхідно сісти за круглий стіл не лише на місцевому, а й загальнодержавному рівні.

Голова правління ПАТ «Житомиробленерго» Анатолій Левицький повідомив, що спільно із керівниками найбільших енергопостачальних компаній направлено лист Міністру енергетики та вугільної промисловості України Ставицькому Е.А. із проханням розробки механізму надання щомісячної субвенції водоканалам на погашення різниці в тарифах, або дозволу компаніям не проводити розрахунків, допоки кошти субвенції не надійдуть, аби уникнути штрафних санкцій. Ще один шлях вирішення проблеми недофінансування водоканалів бачать енергопостачальні компанії у приведенні тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Тобто, підвищення тарифів до їх собівартості. У даному випадку – до 3,6 грн. за м.куб. води (сьогодні – 2,34 грн.).

Заступник міського голови Микола Боровець нагадав, що сьогодні міська влада не приймає рішення щодо тарифів водо- та теплопостачання. Це здійснюється на загальнодержавному рівні. Однак, для того, щоб тариф був економічнообгрунтований (підвищений), треба ще й вивчити рівень платоспроможності населення, – упевнений Микола Боровець.

Нагадаємо, востаннє перегляд тарифу на послуги водопостачання відбувся у 2009 році, тоді як тарифи на електроенергію зростали удвічі.

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare