Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 31
візитів сьогодні: 5560
візитів всього: 475814
Прогноз погоди
Володимир Дебой доповідає житомирянам: кредити комунальних підприємств погашено
30 січня 2013 року 15:27

Кредити усіх комунальних підприємств, а це – 16,3 млн.грн. – погашено. Про це повідомив сьогодні, 30 січня 2013 року, під час прес-конференції Житомирський міський голова Володимир Дебой.

У тому числі погашено основний кредит – КП «ЖТТУ», сума якого становила 13,6 млн.грн.

Щороку, починаючи з 2006 року, місто втрачало в середньому 3,5 млн.грн. лише на погашення відсотків за користування кредитами, тоді як сума кредитів не зменшувалася, а до 2010 року лише накопичувалася.

Загальна сума коштів, яку міський бюджет та підприємства втратили на покриття відсотків, починаючи з 2006 року, становить 19,1 млн.грн., що майже на 3 мільйони гривень більше від суми самих кредитів. Така ж ситуація і окремо по кредиту ТТУ: упродовж 7 років сплачено 15,6 млн.грн. на покриття відсотків по кредиту, тоді як сума самого кредиту становила 13,6 млн.грн.

Такі показники чітко демонструють безвідповідальну кредитку політику, за яку подвійною ціною через роки доводиться розраховуватися тим же житомирянам.

«У мене питання: чому не можна було почати гасити тіло кредиту для того, щоб зменшити відсотки? За кожну копійку, яку ти запозичив, потрібно нести відповідальність», – говорить міський голова.

Сьогодні Житомир залучає кошти міжнародних фінансових корпорацій та фондів не на погашення заборгованості, а на розвиток та модернізацію комунальних підприємств, підвищення якості надання ними послуг для населення.

«Я хочу доповісти: ми кредити беремо на розвиток підприємств, зменшення їх навантаження в частині електроенергії, зменшення втрат тепла, встановлення нового обладнання. Такі кредити, за розрахунками міжнародних аналітиків, є самоокупними», – інформував Володимир Дебой.

Міжнародні кошти залучаються на вигідних умовах (3-6% річних із фіксованою ставкою), із залученням грантових ресурсів (до 50% від суми кредитів) та з високим економічним ефектом.

Зокрема, Житомир залучив 10 млн.євро від ЄБРР та 5 млн.євро від Фонду Е5Р на модернізацію та розвиток системи теплопостачання міста.  Станом на сьогодні наше місто – єдине в Україні, яке успішно пройшло процедуру надання місцевої гарантії згідно постанови КМУ від 17.05.12 №541.

Завдяки залученим у минулому році коштам у сумі 3 млн.грн. від НЕФКО у Житомирі реалізовано проект по заміні ламп розжарювання на світлодіодні ліхтарі, комплексно утеплено ДНЗ №21.

По програмі ДемоУкраїна у співпраці із НЕФКО планується реалізація проекту «Впровадження інноваційних технологій в системі теплопостачання міста Житомира». Передбачається створення енергоефективного житлового кварталу, що опалюється квартальною котельнею по вул. Домбровського, 30, а також заміну старих низькоефективних газових котлів з ККД 75% на конденсаційні котли з ККД 104%, заміна теплових мереж, встановлення індивідуальних теплових пунктів, а також для забезпечення навчально-виховного комплексу №59 гарячою водою в неопалювальний період, планується встановити тепловий насос типу «вода-повітря».

Завдяки залученню ефективних міжнародних коштів на модернізацію підприємств та досвід нашого міста у реалізації таких проектів, Житомир став відомим учасником чи не всіх енергетичних форумів.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове