Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 21
візитів сьогодні: 5524
візитів всього: 464694
Прогноз погоди
У Житомирі відкрито єдину в Україні ковану алею – Мистецьку
21 грудня 2012 року 18:19

Напередодні зимових свят та з нагоди свого 15-річчя компанія «Київстар», яка займає активну соціальну позицію, веде соціально-відповідальний бізнес, подарувала Житомиру ковану алею.

21 грудня 2012 року у Житомирі по вул. Михайлівській відкрито Мистецьку алею з тематичними інсталяціями та безкоштовним Wi-Fi. Подарунок місту одразу ж потрапив до Книги рекордів України як перша в Україні кована алея.

Подякував керівництву компанії за постійну співпрацю та дарунок для мешканців міста Житомирський міський голова Володимир Дебой.

Міський голова наголосив, що у минулому році розпочато відновлення архітектурного обличчя вулиці Михайлівської шляхом реконструкції фасадів. Цьогоріч встановлено Мистецьку алею із кованих інсталяцій. «У наступному році ми плануємо розпочати реконструкцію вулиці Михайлівської, майдану ім. С.П. Корольова для того, аби місто з великою історією мало гарний пішохідний центр, місце відпочинку, місце, яке можна показати гостям Житомира. Можливо, час відкриття алеї припав не зовсім по сезону. Зараз вона прикрашена до новорічних свят. Навесні її заквітчають. Сподіваюся, вона радуватиме а також стане одним із улюблених місць для житомирян та гостей міста», – сказав під час відкриття Житомирський міський голова Володимир Дебой.

Ініціативи міської влади щодо реконструкції центру міста підтримує і керівництво компанії. «Я думаю, що у наступному році ми продовжимо та реалізуємо наші спільні із керівництвом міста плани. Зробити історичний центр Житомира скарбницею культури нам в силу. Ми зробимо все, щоб це стало реальним», –  сказав директор київської філії «Київстар» Сергій Колобов, а також подякував житомирянам за участь у голосуванні за вибір кращої назви алеї. Двоє житомирян, які голосували за назву, отримали від компанії смартфони, ще четверо – краєзнавчі книги.

Одразу ж після відкриття відомий у місті краєзнавець, голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури Георгій Мокрицький провів екскурсію алеєю, яка являє собою 5 тематичних інсталяцій, кожна з яких оформлена табличками із пізнавальним змістом.  

Першою відкриває алею композиція «Міська рада», присвячена одній із історичних будівель міста. Тут навчалися видатний композитор Б.Лятошинський, викладав музику М.Скорульський, а у 1903 році тут співав Ф.Шаляпін.

«Водонапірна вежа» – композиція-символ Житомира, відома як «пізанська вежа» через те, що під час будівництва вона дещо відхилилася від осі. Будівлі вже більше 100 років.

Інсталяція на «Космічну тематику» – символізує успішний внесок Житомирщини в освоєння космосу. Адже головний конструктор перших ракетно-космічних систем – відомий житомирянин Сергій Корольов.

«Монумент Слави» – стилізоване зображення 37-метрового монументу, встановленого на одному із наймальовничіших пагорбів міста на честь вшанування визволителів Житомирщини від нацистських загарбників на «Рубежі мужності».

Завершує арт-алею «Мистецькі ворота» – дань поваги працьовитим жителям регіону. Свого часу саме в Житомирі була розташована найбільша в тогочасній Україні виставка досягнень народного господарства.

Керівництво міста і компанії упевнені: влітку алея стане ще кращою, адже її уквітчають та озеленять. А після реконструкції вулиця може стати одним із найбільш популярних місць у центральній частині Житомира.

 

На жаль, не всім до снаги реалізація благодійних для міста проектів. Вже під час урочистого відкриття до алеї завітала протестуюча група, яка просто-напросто не пройшла відбір компанією і не витримала конкуренцію. Таким чином показова акція не мала нічого спільного із бажанням зробити місто кращим.

P.S. Нагадаємо: у 2011 році спілка ковалів «Замкова гора» із проектом «Парк-алея ковальської майстерності» перемогла у міському конкурсі «Зробимо Житомир кращим» та отримала грант від виконавчого комітету розміром 10 тис.грн. Ще понад 60 тис.грн.за умовами поданого проекту переможець планував спямувати самостійно на виготовлення кованих виробів.  Станом на 21.12.12 р. проект не реалізовано.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове