Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 35
візитів сьогодні: 5565
візитів всього: 481463
Прогноз погоди
Володимир Дебой: Житомир отримав державну гарантію на погашення заборгованості водоканалу
28 листопада 2012 року 15:25

Житомир отримав державну гарантію про погашення заборгованості водоканалу перед обленерго – про це повідомив сьогодні, 28 листопада 2012 року, Житомирський міський голова Володимир Дебой.

«Вчора ми отримали лист за підписом першого заступника міністра мінрегіонбуду Олександра Аліпова, де вказано, що держава відшкодує в повному обсязі заборгованість КП «Житомирводоканал» за спожиту електроенергію перед Житомиробленерго», – інформував Володимир Дебой, а також додав, що сьогодні 3 млн.грн. знаходяться на стадії погашення боргу.

У листі також є звернення про відновлення електропостачання станції ІІІ підйому, а відтак – відновлення повного водозабезпечення мешканців міста.  Проте, не зважаючи на державні гарантії, керівництво приватизованої компанії допоки згоди на підключення водопостачання не надало.

Ситуація парадоксальна: якщо кілька місяців тому при заборгованості водоканалу в понад 30 млн.грн. не так гостро стояло питання про відключення водопостачання, то сьогодні при втричі меншій заборгованості десятки тисяч житомирян змушені кілька діб залишатися без води.

«Люди не мають страждати. Житомиряни сплачують за воду, за що я їм щиро вдячний. Якщо людей хочуть використати для вирішення проблем підприємства на рівні держави – то це не правильно. Така ситуація надалі не може продовжуватися», – сказав міський голова, який вже не вперше змушений виходити на державний рівень для вирішення по суті питань держави, державних зобов’язань не лише щодо водоканалу, а й теплокомуненерго і ТТУ.

«Я стою на позиції, яка, можливо, є незручною для багатьох чиновників. Але іншого шляху немає – за мною люди», – підкреслив керівник міста.

Адже упродовж останніх 3 років у Житомирі не змінюється тариф на воду, оскільки його регулює не місто, а держава. Тоді, як заробітні плати, соціальні виплати та тарифи зростають. Більше того, тарифи на електроенергію збільшуються мало не щомісяця. Як результат – і щомісячне збільшення заборгованості водоканалу перед обленерго на кілька мільйонів. Відповідно до українського законодавства, заборгованість за різницю в тарифах повинна погашати держава, яка і виступає регулятором тарифів.

Сьогодні м. Житомир має один із найнижчих тарифів на водопостачання – 2.2 грн. за куб води, а відповідно – 2 копійки за відро води, що не відповідає собівартості.

Основний шлях вирішення питання – щомісячна державна компенсація різниці в тарифах. Проте, така компенсація надходить лише після накопичення багатомільйонної заборгованості підприємства, відключення водопостачання. Велика проблема – непланомірність відшкодування цих грошей.

Нагадаємо, нещодавно Житомир отримав 32 млн.грн. на погашення заборгованості за електропостачання. За кілька місяців борг Житомирводоканалу знову зріс. Аналогічна ситуація по всій Україні: інші міста мають у кілька разів більшу заборгованість, проте, чомусь, енергокомпанії не позбавляють населення від водопостачання, розуміючи ситуацію загальнодержавного масштабу.

Сьогодні водоканал працює як годинниковий механізм: маючи застарілі мережі, постійні аварії, бригади підприємства цілодобово працюють усуваючи різнопланові ситуації.

Водоканал, теплокомуненерго, ТТУ – стратегічні підприємства, які працюють на громаду, на житомирян. Це підприємства, які забезпечують життєдіяльність міста. Хоча, по суті, вони є комунальною власністю, однак їх нині регулює держава. Тому сьогодні міський бюджет не може фінансувати зобов’язання держави, адже його просто-напросто не вистачить на покриття різниці в тарифах водо-, теплопостачання та перевезення пільгових категорій громадян.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare