Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 35
візитів сьогодні: 5515
візитів всього: 464526
Прогноз погоди
Програма роздільного збору побутових відходів на 2012-2016 роки діє
27 вересня 2012 року 17:47

Після затвердження рішення сесії міської ради від 24.04.12 №355 в місті Житомирі розпочата робота із впровадження Програми роздільного збору побутових відходів на 2012-2016 роки.

Наразі житомиряни починають звикати до роздільного збирання побутових відходів, все більше людей замість того щоб викидати побутові відходи до одного контейнеру сортують відходи у два пакети, відділяючи полімерні вироби від інших відходів. Так, як і передбачено рішенням міської ради, сміттєзбиральні майданчики вже облаштовуються перевізниками ТПВ. Так, якщо завітати на вулицю Мануїльського, 85, то можна переконатись, що наші мешканці вміють і можуть пра­цювати по сучасному. Якщо рані­ше за цією адресою було стихійне звалище з пакетів та мотлоху, то нині там збудовано май­данчик для контейнерів зі збору побутових відходів з металевих профілів, під накриттям. Також є зручний заїзд для транспорту підприємства-перевізника і встановлено нові контейнери. Таких впорядкованих майданчиків налічується вже 8. На сьогодні для потреб мешканців 1368 житлових будинків визначено 345 сміттєзбірних майданчиків, на яких встановлено 1251 контейнер.

Варто зазначити, що окремими перевізниками твердих побутових відходів значно посилено роботу у даному напрямку, проводиться закупка новітнього обладнання європейського зразка, так на День міста Житомира на центральних вулицях та площах міста було розміщено нові контейнери для роздільного збирання відходів форми «Колокол», а також поширювались друковані матеріали, в яких роз’яснювались переваги роздільного збирання побутових відходів. Вказані контейнери зараз можна побачити на Старому та Новому бульварі.

За останні три місяці на 47% сміттєзбірних майданчиків міста вже встановлено спеціалізовані контейнери для роздільного збирання твердих побутових відходів. Робота у даному напрямку продовжується і після забезпечення усіх майданчиків для збору ТПВ контейнерами для відокремлення полімерів (жовтого кольору) підприємствами-перевізниками будуть встановлюватись спеціалізовані контейнери для збору скла (зеленого кольору), а також в подальшому (червоного кольору) для більш небезпечних відходів (ртутні термометри, батарейки живлення, люмінесцентні лампи тощо).

З метою заохочення населення міста приймати участь в первинному сортуванні побутових відходів, працівниками комунальних підприємств проводиться роз’яснювальна робота, роздаються друковані агітаційні листівки, що дозволяє нам отримати бажаний результат. Також, як вказано у Програмі з роздільного збору побутових відходів, а також зазначалося у засобах масової інформації, підприємства-перевізники побутових відходів один раз в квартал (3 місяці) документально звітують про одержані кошти від реалізації пластикової тари і проводять перерахунок КВЖРЕПам, які в свою чергу проводитимуть перерахунок оплати мешканцями послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (у напрямку зменшення). Необхідно зазначити, що вже у 2013 році заплановано влаштування на території КВЖРЕПів спеціалізованих прийомних пунктів з прийому вторинної сировини (відсортованих побутових відходів) де городянам, які здаватимуть вторинну сировину, видаватимуть ваучери, які враховуватимуться при оплаті за послуги КВЖРЕПу.

Звичайно в програмі не обійшлося і без підтримки наших комунальних підприємств (КАТП-0628, КВЖРЕП №11), саме тому в заходах Програми передбачено, оновлення їх матеріально-технічної бази, а також спеціалізованого автотранспорту, що дозволить їм підвищити якість надання послуг на рівні із приватними підприємствами-перевізниками міста. Наразі на міському полігоні по захороненню ТПВ працюють дві бригади із сортування відходів, у їх розпорядженні два гідравлічні преси з упаковки пластикових пляшок. Згідно із програмою ще в поточному році для потреб КАТП-0628 заплановано придбати бульдозер і сміттєвоз.

Також вже у 2015 році на міському полігоні по захороненню ТПВ заплановано влаштування сортувальної лінії з відбором вторинної сировини, що дозволить значно зменшити навантаження на полігон, а також дозволить проводити поступове сортування вже захоронених побутових відходів.

Як зазначалося на початку, Програма з роздільного збору побутових відходів насамперед, дасть змогу значно покращити санітарний стан вулиць нашого міста, зменшить кількість захоронених побутових відходів на міському полігоні, а також вплив відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людей. Управління житлового господарства сподівається, що з часом, за активної і свідомої підтримки городян, наше місто буде в переліку міст, які успішно проводитимуть рециклінг побутових відходів на теренах нашої держави. 

Управління житлового господарства міської ради



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове