Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 29
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 465123
Прогноз погоди
Житомиряни відзначають Яблучний Спас
19 серпня 2012 року 16:33

Сьогодні, 19 серпня, житомиряни відзначають Преображення Господнє, або як називають у народі – Яблучний Спас. Тисячі мешканців міста завітали на богослужіння до церков та храмів, аби освятити мед, яблука, груші, виноград, персики та інші фрукти.

Житомирський міський голова Володимир Дебой цього дня відвідав святкове богослужіння у Свято-Преображенському соборі, а також привітав прихожан зі святом. «Для мене сьогодні гордість і честь разом із вами бути у цьому храмі. У день Преображення Господнього  я щиро зичу вам і вашим родинам здоров’я, достатку, миру і божої благодаті. Зі святом!»,  – звернувся до присутніх Володимир Дебой.

Керівник міста разом із Владикою Никодимом обійшли навколо храму та привітали  прихожан.

Після освячення житомиряни ділились зі знайомими фруктами та вітали один одного зі святом.

 

Довідково: Преображення Господнє відзначається з ІV ст. на спомин про велику подію в житті Ісуса Христа, він, розповідаючи своїм учня про таємницю своєї смерті, воскресіння та наступаючі страждання, почув від них заперечення. Тоді разом із трьома апостолами Петром, Яковом та Іоанном Ісус вирушив нагору Фавор. Під час молитви всіх накрила біла хмара, з якої почувся голос Бога: «Це є син мій улюблений, на якому моє благовоління; його слухайте».  Звідси й назва свята — Преображення Господнє.

У момент Преображення Бог дав можливість лише трьом апостолам побачити поєднання двох природ у Христові: сяяння у людському тілі Христа божественного світла.

У народі це свято більше відоме як Яблучний Спас. Цього дня колись одягали білий одяг, брали великодні кошики з плодами саду й городу та пишні букети з колоссям жита або пшениці і вирушати до церкви святити все те, що дала мати-земля: яблука, виноград, груші, горох, картоплю, огірки, помідори тощо

Освячення у цей день різних плодів символізувало розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя.

Після освячення плодів у церкві, господар з освяченою свічкою обходив пасіку й запрошував родину до столу.

Спочатку їли яблука та мед, запиваючи виноградним або яблучним вином, «щоб садовина родила», а потім переходили до інших страв. Головними на святковому столі були печені яблука. А ще господині готували пісні пироги й штруделі з яблучною начинкою та варили узвар або грушівник — кисіль зі свіжих груш.

Також у день Преображення Господнього існував звичай дарувати плоди бідним та вбогим і щедро ділитися новим врожаєм з родичами, сусідами, щоб на наступний рік був щедрий врожай.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове