Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 27
візитів сьогодні: 5542
візитів всього: 476671
Прогноз погоди
Заміна бездимохідних газових водонагрівачів
8 червня 2012 року 17:27
Управління житлового господарства міської ради інформує, що встановлення індивідуального опалення та гарячого водопостачання, зокрема й газових водонагрівальних приладів, у багатоповерхових житлових будинках регламентується будівельними нормами і правилами. Воно може бути встановлене за рішенням місцевих органів влади з дотриманням вимог зазначених норм і правил та за умови, якщо це проводиться організовано в цілому у будинку, за згодою всіх власників приміщень.

Разом з тим, в останнє десятиріччя широкого розповсюдження набуло встановлення мешканцями багатоквартирних житлових будинків газових приладів для підігріву гарячої води, так званих колонок кухонного типу (бездимоходок) з виведенням продуктів згоряння в приміщення.  В основному їх встановлювали в квартирах багатоповерхових будинків, де існують перебої з централізованим гарячим водопостачанням або воно взагалі відсутнє.

Зважаючи на те, що під час користування бездимохідними водонагрівачами  масово порушувались вимоги щодо їх експлуатації, і, як наслідок, виникало отруєння людей чадним газом зі смертельними наслідками, постановою головного державного санітарного лікаря України від 06.04.10 №12, виробництво і використання зазначених приладів в державі було заборонено. У зв’язку з цим розпочалося їх виведення з експлуатації.

Згідно з даними публічного акціонерного товариства «Житомиргаз»,в багатоповерхових житло-вих будинках м. Житомира встановлено 2100  бездимохідних колонок,  із них, близько тисячі, після винесення постанови, були опломбовані  і ця робота продовжується й до теперішнього часу.

Однак, відсутність гарячої води у багатоповерховому житловому секторі та складна процедура надання дозволів на відключення від систем центрального опалення і гарячого водопостачання з обов’язковим проходженням кожного звернення через міську міжвідомчу комісію, призводили не тільки до подальшої експлуатації бездимохідних колонок, а й до зривання пломб із раніше опломбованих водонагрівачів, що є небезпечним для життя людей.

Питання заміни потенційнонебезпечних водонагрівачів на безпечні в експлуатації неодноразово зазначалося як проблемне питання щодо безпечного користування газом у побуті на нарадах в міській та обласній радах, виносилось на засідання комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та міської міжвідомчої комісії з розгляду питань відключення споживачів від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Враховуючи значимість цього питання та зважаючи на надані рекомендації і пропозиції, рішенням міської міжвідомчої комісії було уповноважено ПАТ «Житомиргаз» здійснювати заміну бездимохідних газових водонагрівачів на безпечні в експлуатації газові водонагрівачі з організованим відведенням продуктів спалювання газу, без дозволу комісії, а тільки на підставі технічних умов вищезгаданого акціонерного товариства. І лише тим користувачам такого обладнання, в яких воно було встановлено у відповідності до технічних умов ПАТ «Житомиргаз» та проектно-виконавчої документації.

Водночас слід вказати, що згідно з Положенням про технічне обслуговування внутрішньобуднкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення, самовільно встановлене споживачами газове обладнання, зокрема й самовільні бездимохідні газові водонагрівачі, підлягають відключенню та демонтажу з оформленням відповідних актів.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare