Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 26
візитів сьогодні: 5530
візитів всього: 477320
Прогноз погоди
В центрі уваги: водосховище Відсічне потребує очищення та поглиблення
31 травня 2012 року 09:28

Головне житомирське джерело, з якого воду п’є все місто, — водосховище «Відсічне» — нині перебуває не у кращому стані: водосховище міліє, замулюється, забруднюється. Адже близько 50 років його серйозно не очищали та не поглиблювали.

Саме проблемні питання водопостачання, а також подальшого водозабезпечення та якості води обговорювали вчора, 30 травня, у прямому ефірі на телеканалі «Союз-ТВ» керівники області та міста, а також провідні науковці водного середовища.

Голова облдержадміністрації Сергій Рижук  та Житомирський міський голова Володимир Дебой упевнені: Відсічне потрібно поглиблювати та очищати, аби не повторилося ситуації осені 2011 року, коли місто стояло на межі відключення водопостачання та почасової подачі води через надто низький рівень води у водосховищі. «Ми стояли перед вибором: чи відключати водопостачання, чи подавати його почасово. Ситуацію врятувало перекачування води із річки Гнилоп’ять до водосховища», – мовив міський голова Володимир Дебой. 

Що ж стосується якості води, то через замулення, зменшення рівня води, загнивання та розкладання пнів у кілька разів збільшилась концентрація забруднюючих речовин (залізо, марганець – у 15 разів, фітопланктон).

КП «Житомирводоканал» розроблено проект очищення та днопоглиблення водосховища. Загальна вартість реалізації проекту за цінами 2008 року – близько 80 млн.грн.

«Якою б не була вартість реалізації проекту, вона не повинна ставити під загрозу життя і здоров’я людей. Ми гроші знайдемо, якщо у цьому питанні нас підтримає громада міста і науковці. Я хочу досягти того, щоб кожен, тримаючи стакан води, не замислювався про її якість, а був переконаний, що вона добра. Тому для нас головне сьогодні – підвищити якість водопостачання», – мовив голова облдержадміністрації Сергій Рижук.

Для покращення якості води місто вже зробило перші кроки. Зокрема, як повідомив міський голова Володимир Дебой, замість системи очищення води хлором невдовзі планують запустити обладнання для виробництва гіпохлориту натрію. «На станції другого підйому ми замінили систему очистки води хлором на німецьке високоякісне обладнання, яке очищуватиме воду за допомогою солі», – зазначив Володимир Дебой. Сьогодні системи очищення сіллю має лише м. Львів. 

Також керівник міста зазначив, що у трьох мікрорайонах Житомира працюють пункти доочистки води: встановлені павільйони із обладнанням, яке очищує воду. Така вода безкоштовно подається до дитячих садочків та шкіл, а також реалізується для населення за низькими цінами. Крім того, наше місто відвідували і фахівці Шведської водної асоціації. Вони досліджували водне господарство міста і готові запропонувати шведський досвід у очищенні води. Нагадаємо, щодо впровадження новітніх технологій в очистці води Швеція випереджає Україну на 50-70 років.

Із тим, що стан питної води сьогодні залишає бажати кращого згодні і науковці. Професор, доктор технічних наук Анатолій Запольський наголосив, що нині також і в колодязях вона забруднена нітратами та не відповідає стандартам. А про недостатню кількість води свідчить і те, що рівень води знижується до критичного рівня не лише у водосховищах, а й у криницях.

Таким чином, і науковці, і керівництво міста згодні у тому, що житомирське водосховище необхідно якомога раніше розпочати очищувати та поглиблювати. Таку ж думку висловили і житомиряни, які були глядачами ефіру. Адже під час прямого ефіру проводилося інтерактивне голосування.

Глядачам запропоновано було відповісти на запитання «Чи підтримуєте Ви ініціативу влади щодо очищення і розширення житомирського водосховища Відсічне?». 96% тих, хто проголосував підтримують: вони відповіли ТАК. І лише 3% житомирян, які взяли участь в інтерактивному опитуванні, відповіли НІ, і 1% – важно сказати. 

«Для мене важливо, що більшість житомирян, які висловили за допомогою голосування свою думку щодо порушеної проблеми, все ж таки підтримують нашу позицію у необхідності очищення та поглиблення водосховища», – зазначив керівник міста Володимир Дебой.

Під час ефіру науковці, присутні у студії підтвердили: сьогодні Україна по якості і кількості води є бідною. Проблема нашої держави і в тому, що всі очисні споруди побудовані понад 50 років тому і є морально застарілими. Сьогодні вони вже не можуть очистити воду, яка має у десятки разів більшу концентрацію шкідливих забруднюючих речовин, ніж колись. 

Нині 40% населення планети мають обмежений доступ до питної води. Якісна вода – найгостріша проблема людства на найближчі 10 років, – констатують науковці.

P.S. Просимо не перебільшувати значення ефірного інтерактивного голосування. Голосування у прямому ефірі не претендує на соціологічне дослідження. Це думка житомирян, які зателефонували під час програми «Відкрита студія». 

 
Управління по зв’язках з громадськістю
 


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare