Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 28
візитів сьогодні: 5544
візитів всього: 477242
Прогноз погоди
Володимир Дебой: «Поглиблення та очищення водосховища – серйозний соціальний проект»
28 травня 2012 року 18:19

Робоча нарада щодо очищення та поглиблення водосховища «Відсічне» відбулася сьогодні, 28 травня, безпосередньо з виїздом на місце керівництва області та міста.

Голова облдержадміністрації Сергій Рижук, Житомирський міський голова Володимир Дебой підкреслили, що поглиблення та очищення  водосховища є основою екологічної безпеки м. Житомира, адже на сьогодні стан води у водосховищі недостатньої якості. Так, вода, яка колись належала до І категорії якості вже у самому водосховищі, сьогодні визначається за класифікаторами показників –ІІІ-ІV категорії.

«Вода від І категорії перейшла до ІІІ-ІV категорій. А ІV категорія – це вже не вода, а рідина, і вона небезпечна та потребує великої очистки», – зазначив голова облдержадміністрації Сергій Рижук.

Відбувається природна закономірність: кількість води у водосховищі зменшується, натомість кольоровість, каламутність та концентрація забруднюючих речовин (залізо, марганець, фітопланктон) підвищується, а особливо у теплу пору року.

Тому, аби уникнути екологічної катастрофи, сьогодні як ніколи водосховище потребує очищення та поглиблення. «Поглиблення та очищення водосховища – серйозний соціальний проект. Це першочергово – екологічна безпека Житомира», – мовив міський голова Володимир Дебой. Як приклад гострої необхідності у поглибленні «Відсічного» керівник міста навів нещодавню ситуацію, яка трапилась восени 2011 року: «Восени через надто низький рівень води у водосховищі стояло питання щодо відключення водопостачання або почасової подачі води. Фактично через зниження рівня води ми стояли перед питанням можливості відключення води навіть удень». Збереження рівня та безперебійного  водопостачання для населення міста досягнуто лише шляхом перекачування води до водосховища з річки Гнилоп’ять.

Водосховище вже почали очищувати: станом на сьогодні вивезено 1 млн.куб.м. суміші. Необхідно – ще 29 млн.куб.м. «Добувається тут не пісок, а суміш. Не йде мова про видобуток піску. Ми лише хочемо привести водосховище у належний стан», – акцентував Сергій Рижук.

Тому з метою уникнення аналогічних ситуацій, а також підвищення якості та збільшення кількості запасу питної води КП «Житомирводоканал» розроблено проект очищення та днопоглиблення водосховища. Загальна вартість реалізації проекту (за цінами 2008 року) – 80 млн.грн.

Основна мета проекту – забезпечення населення міста високоякісною питною водою в достатній кількості.

 

ДОВІДКОВО:

Сьогодні «Відсічне» – єдине джерело забезпечення міста питною водою. 

Об’єм води – 30 млн. куб.м.

Добова потреба води для м. Житомира – 89 тис.куб.м.

Початок експлуатації – 1965 рік.

Стан води сьогодні – збільшилась кольоровість, окислюваність, вміст заліза, марганцевих сполук і амонійного азоту.

Реконструкція поч. 80-х років збільшила площу водного дзеркала до 320 га.

Водоочисна станція, яка проектувалася у 60-х рр., розрахована на очищення води тієї якості, яка була на час 80-х рр. (1-ступенева схема очистки води на освітлювачах).

Вода із водосховища «Відсічне» не відповідає вимогам якості для джерел централізованого водопостачання, а 1-ступенева система очищення води на освітлювачах не дає змоги очистити таку воду до вимог діючих стандартів.

За час існування водосховища пройшов процес його замулення, загнивання та розкладання пеньків, які не були повністю викорчувані під час його будівництва.

 

 
Управління по зв’язках з громадськістю


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare