Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 40
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 465124
Прогноз погоди
Транспорт Житомира може перейти на GPS-системи
5 квітня 2012 року 16:21

 

Житомир збирається перейти на автоматизовані системи моніторингу та контролю руху, оплати за проїзд у міському громадському транспорті. Це передбачає використання супутникових навігаційних систем, електронних систем збору інформації про стан транспортної інфраструктури і можливостей перевезень, оптимізації управління рухом всіх видів транспорту та підвищення безпеки.

Презентація таких систем відбулася сьогодні, 5 квітня, за участю міського голови Володимира Дебоя, заступника міського голови Петра Закусила, керівників виконавчих органів міської ради, транспортних перевізників та представників компаній «Саттранс Навігатор», «Українські мобільні технології», «Беніш», ТОВ «ЛОТ».

«Ці технології спрямовані, передовсім, на забезпечення контролю роботи перевізників, підвищення якості перевезень та комфорту для пасажирів. Встановлення GPS-навігацій дозволить моніторити реальний рух автомобілів, дотримання ними графіків руху маршрутів та легалізації роботи», – зазначив міський голова Володимир Дебой.

Представники трьох компаній поділилися досвідом впровадження таких систем на прикладі багатьох міст України. Зокрема, система моніторингу та контролю міського громадського транспорту передбачає встановлення GPS-навігацій для моніторингу руху транспортного засобу, швидкості руху, дотримання ним маршруту та графіку руху, постійний зв’язок із водієм, встановлення датчиків контролю за пальним. Тобто диспетчер матиме змогу в режимі реального часу контролювати пересування громадського транспорту, час прибуття на кожну зупинку, тривалість зупинки та ефективність використання пального. Спеціальні комп’ютерні програми одразу ж повідомлятимуть про будь-які порушення: перевищення швидкості, відхилення від маршруту,  надто тривалий простій на зупинках.

Представники фірм запевняють: встановлення таких автоматизованих систем буде корисним як для перевізників, адже вони знатимуть про фактичний проїзд, кілометраж, витрати пального, порушення правил дорожнього руху, пунктуальність, дотримання маршруту і т.д., так і для самих пасажирів: маршрути відповідатимуть затвердженому графіку, підвищиться якість надання транспортних послуг.

Також за бажанням перевізників може встановлюватись і система інформування пасажирів за допомогою смс: кожен бажаючий на короткий номер телефону відправляє смс із номером маршруту та отримує відповідь із часом його прибуття на конкретну зупинку.

У містах, які користуються системами моніторингу та контролю громадського транспорту вже є певні результати: зменшується пробіг транспортних засобів і затрати на обслуговування, економія топлива становить 30%, підвищується якість обслуговування пасажирів.

Міський голова Володимир Дебой зазначив, що такі системи необхідні не лише для громадського транспорту, а й транспорту комунальних служб. Адже це допоможе контролювати точний графік руху прибиральної техніки, ефективність роботи служб, витрату матеріалів.

Представники фірм по впровадженню автоматизованих систем готові запустити пілотні тестові проекти на деяких маршрутах для демонстрації їх ефективності.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове