Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 27
візитів сьогодні: 5538
візитів всього: 464414
Прогноз погоди
Житомир залучив 15 млн.євро інвестицій в теплоенергетику
28 лютого 2012 року 14:01

 

Житомир чекає на ратифікацію кредитної угоди Міністерством фінансів України між КП «Житомиртеплокомуненерго» та ЄБРР. Зусиллями команди міста, особисто міського голови Володимира Дебоя, директора КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитра Рогожина залучено інвестицій у теплоенергетику міста в сумі 15 млн.євро. 23 лютого 2012 року у Києві відбулося підписання відповідних угод.

Вже понад 40 років більша частина обладнання КП «Житомиртеплокомуненерго», тепломереж перебувають без капітального ремонту (при потребі проведення ремонтних робіт раз у 10 років). Зношеність основних фондів підприємства становить близько 80%. Таким чином Житомир як місто, в якому близько 75% населення – користувачі системи централізованого теплопостачання, особливо потребує капітального ремонту тепломереж та покращення якості системи постачання тепла і гарячої води. Саме для цього і залучено кредитні кошти ЄБРР та 5 млн.євро безповоротної фінансової допомоги для міста від Фонду Е5Р.

Як повідомив сьогодні, 28 лютого, під час прес-конференції міський голова Володимир Дебой, особливістю цих угод є те, що при отриманні 15 млн. євро (10 млн. євро кредиту + 5 млн. євро гранту) КП «Житомиртеплокомуненерго» при сплаті усіх комісій, відсотків по кредиту та суми (тіла) кредиту (10 млн. євро) поверне 14, 086 млн. євро. Тобто отримуючи 15 млн.євро Житомир через 10 років повертає лише 14 млн.євро. «Це не просто кредит. Це фінансовий документ, за зразком якого сьогодні працюють Польща, Литва, Латвія, Естонія. В середньому на підготовку міста до опалювального сезону витрачається 15 млн.грн. щороку. Тому залучені кошти від ЄБРР – це фактично крок на 10 років уперед», – мовив Володимир Дебой.

Крім того, за словами керівника міста, найголовнішим для Житомира залишається те, що на найближчі 10 років КП «Житомиртеплокомуненерго» не перейде у приватну власність (так обумовлено і кредитом), а також контроль за використанням кредитних і грантових коштів здійснюватиметься ЄБРР та Фондом Е5Р. «Ми фактично захистили підприємство від приватизації. І на найближчі як мінімум 10 років «Житомиртеплокомуненерго» залишиться під опікою і контролем міської ради та територіальної громади міста», – зазначив Володимир Дебой.

Кредит буде спрямовано на заміну котлів на енергоефективні, заміну тепломереж та устаткування. Це, як повідомив міський голова, суттєво допоможе і у випадку зростання тарифів на послуги теплопостачання. «Навіть якщо на державному рівні відбудеться зростання тарифів, то для житомирян воно буде не таким стрімким. Адже за рахунок впровадження енергоефективних технологій ми використовуватимемо менше енергоносіїв», – повідомив Володимир Дебой.

Це підтверджує і розрахований економічний ефект, якого очікують вже у найближчі роки після початку впровадження проекту. Зокрема, плановане зменшення споживання газу – 8 млн.нм3/рік (16,9 млн.грн.); зменшення споживання електроенергії  – 12 млн.грн. у рік; зменшення витрат на ремонт та обслуговування – 3 млн.грн. Загальний економічний ефект  – 31,9 млн.грн. у рік. Кошти гранту будуть спрямовані на альтернативні види палива, альтернативні енергоефективні котли та заміну тепломереж.

Чому саме Житомир отримав кошти від ЄБРР та Фонду Е5Р? Відповідаючи на це запитання, директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин зазначив, що запропонований Житомиром проект був першим, найкращим із представлених, найбільш об’єктивним та прозорим. Житомир став першим в Україні містом, яке отримало грант у розмірі 50% від суми кредиту на безповоротній основі. До цього іншим містам гранти надавалися лише на рівні 20%.

Не менш важливим, на думку міського голови Володимира Дебоя та директора КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитра Рогожина, є те, що кредитні та грантові кошти не перебуватимуть під контролем і розпорядженням міської ради та Житомиртеплокомуненерго. Виділення коштів на реалізацію проекту здійснюватиметься за прозорою європейською тендерною процедурою, що проходитиме під серйозним і жорстким контролем ЄБРР, який працюватиме із підрядчиками напряму та спрямовуватиме кошти лише після затвердження виконаних робіт європейськими експертами.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове