Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 30
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 477384
Прогноз погоди
У Житомирі модернізують систему водоочистки
12 січня 2012 року 18:47

Все нове сприймається завжди з недовірою, навіть якщо позитивні сторони  переважають. Це ж стосується і нового проекту водоочистки, представленого у Житомирі на КП «Водоканал» 12 січня 2012 року і який відразу знайшов відгук у політиків. Зокрема, лідер обласної організації «Фронт змін» Геннадій Зубко звинувачує міського голову у нераціональному використанні бюджетних коштів, витрачених на проект.

Що ж, власне, передбачає проект?

 «Даний проект модернізації передбачає заміну застарілого та зношеного обладнання хлораторної водопровідної станції другого підйому та перехід на гіпохлорид натрію», - зазначив заступник міського голови Микола Боровець.

Головною необхідністю реалізації проекту є те, що хлораторна була об’єктом підвищеної небезпеки, побудованимь у 1981 році і який повністю вичерпав свій ресурс. Перехід на нову технологію очистки води – гіпохлорит натрію викликаний потребою застосування нових технологій, що дають значно кращий ефект очистки. На відміну від західних країн, де труби виготовляють із полімерних матеріалів, практично всі труби у нашій країні виготовлені з металу. З часом метал роз’їдає іржа та корозія. У разі аварій у таких трубах при хлоруванні з’являються додаткові мікроорганізми.

Дезинфекція води гіпохлоритом натрію у порівнянні з рідким хлором дозволяє використовувати більш низьку дозу активного хлору, забезпечуючи значне зниження шкідливих утворень, зокрема тетрахлоретану.

 Серед переваг нововведення М.Боровець також назвав: підвищення якості води, впровадження нового технологічного процесу, економія трудових ресурсів та електроенергії.

Керівник проектно-експортного відділу Grundfos Water Treatment GmbH – фірми, що виробляє обладнання із знезараження води - Хельмут Кнапп зауважив, що впровадження даного передового обладнання з водоочистки – це, перш за все, безпека населення міста, оскільки хлорування води на даний час відбувається за допомогою газоподібного хлору. Це викликає необхідність збереження на підприємстві великої кількості зазначеного реагенту, тож потребує дотримання особливих заходів безпеки. Окрім цього відпадає необхідність транспортування небезпечної речовини - хлору до Житомира через 3 області та територією власне міста Житомира.

На сьогодні виконані підготовчі роботи, демонтовано частину обладнання в приміщенні хлораторноїї водоканалу, підготовлено площі для встановлення нового обладнання. До 1 квітня 2012 року планується закінчити монтаж та усі пусконалагоджувальні роботи технологічного обладнання.

Проектно-кошторисна документація по даному об’єкту розроблено АТЗТ «Екологія України» ще у 2010 році. 10 листопада минулого року товариство визнано переможцем на тендерних торгах, які проводило Головне управління житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації. 28 листопада 2011 року укладено договір на виконання підрядних робіт на суму 5400,0 тис. грн. (кошторисна вартість 5900,0 тис. грн.)  між замовником та генпідрядником. Обсяг коштів міського бюджету (співфінансування) – 1400,0 тис. грн.

Проект пройшов державну експертну оцінку і затверджений міністерством регіонального розвитку та будівництва України.

Треба також зазначити про значний економічний ефект від впровадження проекту, оскільки загальна економія з урахуванням економії за рахунок підвищення ефективності дезинфікуючого продукту та зниження дози складе близько 1 млн. 842 тис. грн. Окупність становить 3,2 роки.

Вже сьогодні багато міст України використовують подібну очистку води, зокрема – Вінниця, Львів. Поширеною дана технологія є і за кордоном – Росія, Німеччина тощо.

Можна, звичайно чекати великих коштів (400-500 млн. грн.) для модернізації всієї системи центрального водопостачання і водовідведення роками, а можна раціонально використовувати кошти державного, міського бюджету та інших джерел вже сьогодні.

 

 

Управління по звязках з громадськістю міської ради

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare