Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 26
візитів сьогодні: 5534
візитів всього: 477443
Прогноз погоди
24 грудня - День працівників архівних установ
23 грудня 2011 року 11:25

24 грудня в Україні відзначається професійне свято День працівників архівних установ. Це свято всіх, хто дбайливо зберігає сторінки тисячолітньої писемної історії українського народу. Всіх, хто збираючи та зберігаючи документи,  які відображають   історію   духовного   і   матеріального   життя Українського народу та інших народів, допомагає відновити історичну правду, повернути забуті імена. Всіх, хто виявляє унікальні документи, якими наповнюються полиці архівосховищ.

Збереження архівних документів ліквідованих підприємств – гарантія підтвердження трудового стажу працівника

Рівень гуманності суспільства оцінюється за його ставленням до найменш соціально захищених верств населення, у тому числі пенсіонерів - людей, чиєю працею створено численні блага. Здобуття людиною, виснаженою трудовими буднями, цього довгоочікуваного статусу, - справа, інколи, непроста.

Найперше, з чим стикається літня людина при оформленні пенсії в тому розмірі, на який розраховує, - це підтвердження свого трудового стажу. Питання ускладнюється при виникненні спірних ситуацій щодо можливості зарахувати певний період роботи до стажу, який дає право на той чи інший вид пенсії.

Не проблема, якщо підприємство або установа, яка уповноважена засвідчити відпрацьовані людиною роки, функціонує на момент її виходу на пенсію. А якщо ж воно припинило своє існування? У цьому випадку вимоги законодавства регламентують: документи з особового складу, які накопичилися за попередню діяльність і є офіційним свідченням відпрацьованого часу, передаються до правонаступника. Загальний термін їх зберігання - 75 років. Коли ж підприємство ліквідується без правонаступництва, документи подаються до Трудового архіву, який створюється відповідним органом місцевого самоврядування: районною, міською, селищною або сільською радами. Тут уже багато чого залежить від керівництва і депутатського корпусу ради, від розуміння ними важливості цього питання.

Трудовий архів – це установа для централізованого тимчасового або постійного зберігання документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових або інших правовідносин юридичних і фізичних осіб та інших архівних документів, що не належать до Національного архівного фонду. До функцій установи входить прийом та збереження документації ліквідованих підприємств, що необхідні для призначення пенсій, надання довідок про стаж роботи громадянам при досягненні ними пенсійного віку, довідок для перерахунку пенсії та нарахування пенсій на пільгових умовах, довідок про заробітну плату та інше.

Таким чином, до Трудового архіву звертаються громадяни передпенсійного та пенсійного віку для того, щоб підтвердити стаж роботи в уже фактично ліквідованій організації. Нині це дуже актуальне питання, адже впродовж останніх 20-ти років багато підприємств, з різних причин, припинили свою роботу, належним чином не забезпечивши упорядкування та збереження своїх архівів. А без цього сотні громадян не зможуть реалізувати право на призначення, перерахунок пенсії та оформлення пенсій на пільгових умовах.

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare