Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 39
візитів сьогодні: 5587
візитів всього: 493549
Прогноз погоди
У Житомирі з’явиться пам’ятник Івану Павлу ІІ
20 жовтня 2011 року 19:57

 

Начальник управління містобудування та архітектури, головний архітектор міста Борис Т.О. представив за поданням Київсько-Житомирській Римсько-Католицькій Дієцезії схему проведення благоустрою зазначеної території, яка включає і розміщення пам’ятника Папі Римському Івану Павлу ІІ. Питання було всебічно вивчено та розглянуто на Містобудівній раді, до якої входить 27 осіб, схвалено і рекомендовано виконавчому комітету прийняти позитивне рішення.

Як зазначив Тарас Борис, на сьогодні зона історичного ареалу не затверджена та відсутній історико-опорний план території. Існує тільки реєстр пам’яток архітектури. Охоронна зона встановлена по окремим об’єктам. З ХVІІІ ст. на нинішньому майдані Замковому знаходилось місце збору релігійних громад. За наявними документами будинок магістрату був на місці теперішнього кафе «Інфорум».

Кафедральний костел Святої Софії на Замковій горі прикрашає місто із середини ХVІІІ ст. Ця культова споруда сьогодні також пам’ятка культури національного значення. Тут на службу Божу збирається багато віруючих, оскільки у Житомирі проживає значна кількість поляків (близько 5%). Саме їм належить ідея встановлення біля костелу пам’ятника Івану Павлу ІІ.

Постать відомого релігійного і духовного діяча ХХ століття – Папи Римського Івана Павла ІІ є знаковою для всього слов’янського світу. Ще за життя він зазнав світової слави проповідника і носія ідей толерантності, національного і культурного примирення, мирного співіснування всіх народів.

Важливою подією для католиків України став візит святішого отця в Україну у червні 2001 року. Шануючи народ і державу, до якої завітав, Папа здійснив літургію та звернувся до присутніх українською мовою. У промовах він наголошував на необхідності зміцнення незалежності держави, вірності загальнолюдським цінностям. В Україні пам’ятники Івану Павлу ІІ встановлені у Києві, Вінниці, Тернополі.

На честь літургійного спомину блаженного Івана Павла ІІ в римо-католицькій церкві, який відзначається 22 жовтня 2011 року планується урочисте відкриття і освячення пам’ятника Папі Римському у м. Житомирі.

Наразі на Замковій горі започатковано низку заходів з благоустрою цієї території. Продовжується конкурс на визначення кращих ескіз-ідей щодо реконструкції та благоустрою Замкової гори. Впорядкування майдану Замкового є частиною благоустрою Замкової гори з встановленням малих архітектурних форм та елементів благоустрою. Дані заходи також сприятимуть туристичній привабливості історичного ареалу міста і залучення інвестиційних коштів. 

 

Управління по зв'язках з громадськістю

 

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare