Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 21
візитів сьогодні: 5529
візитів всього: 477064
Прогноз погоди
Європейська Програма енергозбереження буде реалізовуватись у Житомирі
19 жовтня 2011 року 17:11

 

З 11 по 14 жовтня 2011 року міський голова Володимир Дебой взяв участь у складі урядової делегації у поїздці до Швеції.

Українська делегація на чолі з Першим заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександром Аліповим здійснила поїздку до Швеції у рамках Програми енергозбереження «Демо Україна». Програма фінансується Північною фінансовою Корпорацією  НЕФКО, яка є міжнародною фінансовою організацією, утвореною у 1990 році Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією, Швецією.

НЕФКО фінансує широкий спектр екологічних проектів у Центральній та Східній Європі, включаючи й Україну, управляє фондами у розмірі більш як 400 млн. євро, а інвестиційний портфель Корпорації налічує близько 350 малих та середніх проектів у різних галузях промисловості. Метою діяльності Корпорації є зменшення антропогенного впливу на довкілля. Рамкова угода з НЕФКО була ратифікована у 2010 році.

Реалізація програм енергозбереження та енергоефективності є актуальною як для України в цілому, так і для Житомира зокрема. Міський голова Володимир Дебой неодноразово піднімав ці питання на нарадах урядового рівня за участю міських голів та на засіданнях Асоціації міст України. Завдяки глибокому розумінню проблеми, чіткому баченню шляхів її розв’язання керівництвом міста, Житомир було включено до Програми Демо Україна».

В результаті входження до Програми можна буде отримати фінансування у вигляді гранту та позику під низькі відсотки (до 6 % річних у євро). Одержані кошти можна реалізувати щонайменше у двох напрямках – утеплення фасадів будинків та створення теплопункту зі значним показником економії. Ключовою вимогою для прийняття проекту є підвищення енергоефективності як мінімум на 30 %. Головними передумовами для участі у проекті НЕФКО вважає життєздатність проекту у технічному, фінансовому і соціальному відношеннях. Проект має генерувати економічні вигоди, що є ефективними з точки зору витрат.

Реалізація Програми має здійснюватись під жорстким контролем міжнародних експертів, пройти міжнародний аудит, де основним має бути цільове використання коштів. Таким чином має бути забезпечено європейський підхід до справи.

Значимим є те, що Житомир пройшов відбір і запрошений до пілотного проекту, що фінансується серйозною міжнародною фінансовою корпорацією. Незабаром під головуванням міського голови Володимира Дебоя відбудеться нарада з відповідними структурами та організаціями за наслідками поїздки для напрацювання питань щодо практичного входження в проект.

Вже вдруге робочі поїздки керівника міста у рамках міжнародних проектів та співпраця з міжнародними інституціями дають конкретні результати. У Житомирі наразі реалізується пілотний проект, підтриманий Нідерландським енергетичним агентством, Державним агентством з енергоефективності в Україні. Метою проекту є навчання дітей ощадливому користуванню енергоресурсами та впливу їх на батьків, громадськість міста у вирішенні проблеми енергоощадливості.

Змінювати власне життя, життя міста і держави необхідно з усвідомлення взаємопов’язаності людей у світі та необхідності виховання поваги один до одного з дитинства.

 

 

 

Управління по зв'язках з громадськістю

 

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare