Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 53
візитів сьогодні: 5542
візитів всього: 464460
Прогноз погоди
Народ і армія єдині. Житомир святкує 65-річчя 8 армійського корпусу
17 червня 2011 року 18:04

Сьогодні, 17 червня, у місті пройшли урочистості з нагоди святкування 65 річниці з дня заснування 8-го Ордена Червоного Прапора армійського корпусу.

 

Із ювілеєм військовослужбовців та ветеранів вітали керівники областей, на території яких знаходиться 8 армійський корпус, та керівники міст Житомира, Чернігова, Бердичева, Новоград-Волинського, Бродів, Білої Церкви.

 

«Народ і армія єдині. І це ми відчуваємо у нашому місті. Адже саме військовослужбовці завжди активно підтримують ініціативи влади. Вони взяли участь у прибиранні міста, підготовці дитячого табору до 1-ї зміни. Тому сьогодні ми з радістю вітаємо 8-й армійський корпус. Адже це одне із наймогутніших об’єднань Сухопутних військ Збройних Сил України зі славною історією, великими досягненнями та злетами», – зазначив міський голова Володимир Дебой.

 

Урочистий парад, військові виступи, постановки історичних подій продемонстрували військовослужбовці цього дня на майдані Соборному. Житомирський міський голова Володимир Дебой запропонував у наступному році зробити подарунок ветеранам – організувати такий же потужний парад до Дня Перемоги: «Адже сьогодні таке чудове та масштабне свято продемонструвало співпрацю та дружні відносини між нашою армією та містом, областю».

 

Святковий концерт з нагоди ювілею 8 армійського корпусу відбувся у Житомирському музично-драматичному театрі ім. І. Кочерги. Кращі військовослужбовці отримали нагороди від Міністерства оборони України, обласної та міської влади, а також керівників областей, на яких розташований 8 армійський корпус. Самого ж мера міста Житомира Володимира Дебоя нагороджено почесним нагрудним знаком Міністерства оборони України «За заслуги перед Збройними Силами».

 

Як повідомив командир корпусу, генерал-майор Віктор Мужненко,  15 червня 1946 року на території Прикарпатського польового округу було створено польове управління 8 механізованої армії з дислокацією в місті Житомир. До складу 8 механізованої армії увійшли 27 частин. 50 воїнів об’єднання 8 механізованої армії в роки Великої Вітчизняної війни були удостоєні звання Героя Радянського Союзу, більше 5 тис. офіцерів і солдат нагороджені орденами і медалями.

 

Нагадаємо, 8 квітня 1957 року 8 механізована армія була перейменована у 8 танкову армію. 1974 року Указом Президії Верховної Ради СРСР 8-му танкову армію нагороджено орденом Червоного прапора.

Після проголошення незалежності України особовий склад з’єднань та частин армії прийняв присягу на вірність Українському народові. 1 грудня 1993 року 8-му танкову армію перейменовано на 8-й армійський корпус. 

 

 

 

 

 

 

Управління по зв’язках з громадськістю

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове