Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 25
візитів сьогодні: 5516
візитів всього: 464569
Прогноз погоди
Житомир представляє досвід впровадження Програмно-цільового методу
22 листопада 2010 року 16:50
22 листопада 2010 року Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи»/MFSI, що реалізується за підтримки USAID, спільно з Міністерством фінансів України провів прес-тур до міста Житомира.

З 2006 року місто Житомир є лідером серед міст центрального регіону України щодо проведення бюджетних реформ та забезпечення високих показників соціально-економічного розвитку. Протягом 2009-2010 років у місті розроблено ряд стратегічних цільових програм за основними галузями міської інфраструктури, затверджених міською радою.

Зокрема,
сьогодні представлено результати та практичний досвід запровадження програмно-цільового методу бюджетування у місті Житомирі в галузі освіти, медицини та житлово-комунального господарства.

Начальник управління охорони здоров'я міської ради Микола Суслик представив переваги методу на прикладі програми “Медичного забезпечення жителів м. Житомира на 2009-2011 роки”.

“Основними завданнями програми є забезпечення надання дорослому населенню міста амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної допомоги; своєчасне діагностичне та профілактичне обстеження хворих; надання якісної хірургічної та урологічної допомоги; зменшення рецидивів ускладнень, зниження показника виходу на інвалідність працездатного населення та забезпечення клініко-діагностичним обладнанням”. - зазначив М.Суслик.

Для виконання завдань пішли шляхом закупівлі сучасного медичного обладнання.

Результативність відображено у таблиці:

Шляхи реалізації Програми/ закуплено

Результати

 

Апарат штучної вентиляції легенів для анестезіології 250 тис.грн, пульсоксиметр для анестезіології 8,5 тис.грн

Зменшення летальності на 19,4% в порівнянні з минулим роком, скорочення терміну перебування хворого на 14,8%, що дає економію 22,5 тис.грн.

 

Комп'ютерний томограф для променевої діагностики 5100,0 тис.грн

Встановлення точного діагнозу та проведення диференційованої терапії, що дозволило зменшити перебування хворого на 3 дні.

Економія по стаціонару склала 1,19 млн.грн.

Зменшення смертності травматологічних хворих від ускладнень травми на 16%

 

Автоматичний біохімічний аналізатор для клініко-діагностичної лабораторії 198,0 тис.грн, медичне обладнання для лабораторії — 152 тис.грн

За рахунок вивільнення посад лаборантів економія економія по заробітній платі 37 тис.грн. У 2010 році, не враховуючи збільшення об'єму та якості обстеження

 

Лапороскопічна стійка для хірургічного відділення 250,0 тис.грн

За рахунок зменшення перебування хворого на ліжку після лапороскопічних втручань (в середньому на 6,8 л/дня) економія затрат складає 210,0 тис.грн. За рік

 

Ультразвуковий дисектор для гнійної хірургії  220,0 тис.грн.

За рахунок зменшення перебування хворого на ліжку та проведення малих органозберігаючих оперативних втручань економічний ефект складає 252,0 тис.грн., за поточний рік кількість високих ампутацій нижніх кінцівок, що інвалідізують пацієнтів, зменшилась всього до 2 осіб 

 

Апарат для штучної вентиляції легенів, інкубатор для новонароджених, стіл реанімаційний, лампа фототерапії, апарат УЗД для відділення новонароджених 1500 тис.грн

Відсутність ускладнень при проведенні ШВЛ при оперативних втручаннях, зниження захворюваності новонароджених, особливо гіпоскопій на 20% у порівнянні з минулим роком,

пологовий травматизм знизився на 15% і складає 24%, що нижче обласного та та по Україні,

зниження ранньої неонатальної смертності в 1,5 рази в порівнянні з минулим роком.

Економія від впровадження новітніх технологій дало змогу зменшити на 4 дні перебування породіль у лікарні, що дало економію 846,1 тис.грн.

 

Заступник начальника управління освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко поінформувала, що у місті Житомирі розроблено 11 різних програм у галузі “Освіти” по необхідних видатках: модернізації навчальної бази, комп'ютеризації навчальних закладів, впровадження енергозберігаючих технологій, правова програма, робота з обдарованими дітьми, по утриманню будівель.

“Це були різноманітні програми, які мали різне завдання, але всі об'єднані єдиною метою — необхідність коштів. Ми об'єднали їх у загальну програму — Програму розвитку освіти м. Житомира “Навчальний заклад міста — освітній простір для розвитку здорової дитини”. - зазначила С.Ковтуненко.

На сьогодні 33 навчальні заклади забезпечені сучасними засобами інформатизації: навчально комп'ютерними комплексами, що дало можливість запровадити дистанційне навчання, створити інформаційний ресурс в системі освіти міста (“Програма модернізації навчальної бази, меблів та технологічного обладнання закладів освіти м. Житомира). Для навчальних закладів придбано 216 комплектів лабораторного обладнання для виконання практичних робіт з курсу “Фізика”, результатом чого є модернізація навчально-матеріальної бази, підвищення якості засвоєння учнями навчального матеріалу природничих дисциплін (“Програма інформатизації та комп'ютеризації загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів”). Також встановлено теплолічильники та САРТив 21 установі освіти, що забезпечило зменшення видатків на енергоносії та покращило умови перебування дітей у навчальному закладі (“Програма по забезпеченню виконання заходів щодо впровадження енергозберігаючих технологій в закладах освіти м. Житомира”).

В.о. начальника управління комунального господарства міської ради Віталій Шевчук представив ефективність методу на цільовій програмі - “Програма реконструкції мереж зовнішнього освітлення вулиць м. Житомира”.

“Починаючи з 2007 року проведено реконструкцію 112 км електричних мереж та замінено 3779 ліхтарів з використання енергозберігаючих сучасних ламп. Впроваджено безпровідну систему керування зовнішнім освітленням міста”, - поінформував В. Шевчук.

В.Шевчук назвав основні результати виконання програми:
• забезпечено освітлення майже 92% вулиць міста Житомира, економія електричної енергії завдяки застосуванню енегрозберігаючих заходів,
• скорочення витрат при проведенні ремонтних робіт та обслуговуванні електричних мереж в денний час, враховуючи запровадження безпровідної системи, що дає можливість регулювання режимів включення освітлення,
• забезпечення безпеки руху транспорту та пішоходів, запобігання криміногенних ситуацій.

Учасники прес-туру ознайомилися з кращими практиками фінансового планування та практичним досвідом ефективного управління за прогресивними методиками у ЗОШ №25, Центральній міській лікарні №1 та об'єктах КП “ЕМЗО “Міськсвітло”.

Управління по зв'язках з громадськістю міської ради


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове