Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 33
візитів сьогодні: 5587
візитів всього: 492914
Прогноз погоди
ВІРА ШЕЛУДЧЕНКО: з жінки починається народ
18 березня 2010 року 11:23

ВІРА ШЕЛУДЧЕНКО:

з жінки починається народ

 

 

Ред.: Віра Тимофіївно, Ви єдина в Україні жінка, яка обрана мером міста обласного підпорядкування. Результати Вашої діяльності вказують на вміння управляти господарством навіть у такий політично і економічно кризовий період. Що Вам вдалося досягнути за цей час?

 

В.Т.: У 2006 році громада Житомира довірила мені крісло міського голови.

З дитинства я не мала й гадки, що буду займати якусь високу посаду. Дуже хотіла вступити до інституту легкої промисловості, стати хіміком, працювати на заводі «Хімволокно». Тобто, я вважаю, що своєї цілі я досягла. Коли мене висунули на посаду міського голови, це було трохи спонтанно, але по життю в мене є такий азарт – а що, хіба це неможливо? Так вийшло, що й собі довела, і житомиряни мені повірили.

Основним завданням моєї діяльності на цій посаді стало прагнення створити комфортні умови для проживання мешканців, поступово змінювати обличчя міста, підвищувати рівень життя людей. Багато що вдалося зробити.

Зокрема, було реалізовано низку проектів.

Ще у 2006 році на вулицях міста панувала темрява. Вже сьогодні впевнено відновлюються мережі зовнішнього освітлення. На разі освітлюються всі центральні вулиці та проводиться активна робота по освітленню прибудинкових територій. Вперше, за останні 15 років, в місті Житомирі почали працювати над освітлення дворів.

Сучасні ліхтарі при невеликій потужності дають кращу освітленість доріг і мають у 25 разів більший термін експлуатації, а це зменшує витрати електроенергії і виробничі витрати.

У місті налагоджено роботу системи водо- та теплопостачання, що дозволило постійно розширювати кількість будинків з гарячим водопостачанням і забезпечувати відповідний температурний режим взимку.

Ми також приділяємо велику увагу забезпеченню безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів соціальної інфраструктури в Житомирі. Так сьогодні влаштовано 128 пандусів по вулицях міста.

У 2008 році відбулася реконструкція однієї з центральних вулиць міста - Московської, що змінило вигляд міста. Як результат, у квітні 2009 року Житомир зайняв ІІ місце у щорічному Всеукраїнському конкурсі “Населений пункт найкращого благоустрою і підсумки громадського порядку”.

Довгий час великою проблемою, було вивезення сміття. Ми впорались з цим. Але нагальним завданням залишається будівництво сміттєпереробного заводу. Мені за останні роки довелось зустрічатися з багатьма іноземними інвесторами і вислухати їх пропозиції. Але, на жаль, жодної конкретної прийнятної пропозиції не було. Однак, я впевнена, що інвестор в Житомир обов'язково прийде.

 

Ред.: Ви зарекомендували себе як гарний господарник. Але нашим читачам було б цікаво дізнатися, що зроблено за останні роки у Житомирі у соціальній сфері.

В.Т.: 2009 рік був складним в економічному і соціальному плані як для України, так і для міста. Об’єктивно оцінивши ситуацію, ми продумали низку антикризових заходів. Зокрема, з метою захисту найбільш вразливих верств населення, нами запроваджена та реалізовується програма «Турбота».

У рамках цієї програми введено нові види соціальних послуг, спрямованих на підтримку окремих категорій громадян: адресна грошова допомога, натуральна допомога продуктами харчування, вживаним одягом та у вигляді побутових послуг (перукарські послуги та послуги ремонту одягу) пенсіонерам, інвалідам всіх категорій та малозабезпеченим громадянам міста.

У цих складних умовах значною підтримкою для населення слугують запроваджені нами торговельні соціальні майданчики, на яких реалізовується продукція за цінами виробника. Для учасників програми «Турбота» тут діють додатковы знижки – 10 %.

До програми долучилися супермаркети, банки, приватні кафе, благодійні організації. У супермаркетах пропонують учасникам програми знижки від 2 до 7%. У багатьох магазинах та кафе стоять скриньки для збору благодійних коштів. І вже перші зібрані кошти передані родині для лікування онкохворого хлопчика.

Варто зазначити, що у місті постійно вивчається досвід надання соціальних послуг в інших регіонах. Проте, підкреслю, що надання адресної допомоги та побутових послуг малозабезпеченим громадянам започатковано та реалізовано тільки в місті Житомирі.

Злагоджена робота управління праці та соціального захисту населення міської ради, Міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді дає позитивні результати. У місті створено базу даних осіб, які потребують соціальних послуг та осіб-одержувачів соціальних послуг.

 

Ред.: Віро Тимофіївно, Ви згадали про центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Сам факт його створення у Житомирі є великим позитивом. Розкажіть, будь-ласка про його роботу.

В.Т.: Робота даного центру є надзвичайно важливою. Адже тут ми маємо справу з соціальною підтримкою найбільш вразливих категорій населення.

За останні три роки для соціальної підтримки дітей, сім’ї та молоді у місті створено Сімейний клуб для молодих сімей та сімей з дітьми з метою виховання відповідального батьківства та запобігання ранньому соціальному сирітству, працює мережа гуртків за інтересами для дітей та молоді з функціональними обмеженнями: «Оригамі», «Бісероплетіння», «Народне мистецтво», «Історико-стендове моделювання».

З метою впровадження вторинної профілактики негативних явищ та реалізації програми «Зменшення шкоди» у місті працює Служба по роботі з ін'єкційними споживачами наркотиків.

У 2008 році започатковано роботу клубу «Вечірня жіноча гімназія», відкрито відділення «Клініки, дружньої до молоді», де надається допомога дітям та молоді віком до 24 років.

Гарно попрацював Центр і в минулому році: запроваджена діяльність виїзних консультаційних пунктів для молодих сімей та сімей з дітьми за місцем проживання на базі КВЖРЕПів, впроваджено міжнародні соціально-профілактичні проекти: «Вулична мобільна робота з молоддю» за підтримки міжнародної організації «ІSМО», ультрасучасний лідерський курс для молоді «YES +» та програма «Школа без стресу» для дітей шкільного віку за участю ТОВ «Мистецтво життя», яке є представником International Art of Living Foundation в Україні.

У найближчому майбутньому планується створення Міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та Міського соціального центру матері та дитини, які опинилися у складних життєвих обставинах.

 

Ред.: Віро Тимофіївно! Крім вагомих здобутків у господарській та соціальних сферах, які кроки здійснюються по розвитку культури та громадського життя міста. Розкажіть, будь ласка, про це.

В.Т.: У Житомирі впроваджується програма розвитку культури міста «Культурна політика міста – наше спільне надбання і турбота» .

За чотири останні роки у місті проведено низку культурно-мистецьких заходів. Так, було започатковано благодійний Міжнародний фестиваль “Житомирська музична весна”, діє проект “Наші діти”, який традиційно проходить у формі дворових дитячих таборів, проводиться акція «Країна дитинства – країна мрій».

Продовжується гарна традиція проведення Міжнародного фестивалю майстрів мистецтв імені Святослава Ріхтера, нашого земляка.

З метою розбудови громадянського суспільства, ефективної взаємодії влади з громадськістю, забезпечення реалізації громадської ініціативи було створено Громадську раду при Житомирському міському голові, проведено Форум громадських організацій міста та підписано Хартію про співпрацю органів місцевого самоврядування з неурядовими громадськими організаціями.

Донедавна символіка Житомира була неповною, і тому міська влада ініціювала створення прапору міста. 10 лютого 2008 року Почесні громадяни міста урочисто внесли до зали засідань Житомирської міської ради новий прапор і встановили поряд з гербом Житомира. А в минулому році затверджено Статут міста.

 

Ред.: Сучасна жінка більше орієнтується на кар’єру, ніж на сім’ю. Як Ви поєднуєте виконання професійних обов’язків з обов’язками дружини, матері? Чи підтримує Вас родина?

В.Т.: Сьогодні є можливість реалізуватися і чоловікові, і жінці. Особистість цінують, перш за все, за її цілісність, професіоналізм, відповідальність, вміння працювати з людьми.

В особистому житті я звичайна мама. У мене дуже хороші діти – їх у мене троє. Всі разом зберуться, мені душу виливають. Дома я намагаюся не бути лідером, навіть іноді хочеться побути слабкою, щоб тебе пожаліли. Хоча це рідко видається – прихожу додому дуже пізно. А так усе нормально. Друзі, що були в мене і 20, і 25 років тому, мене і зараз не залишили.

Готувати я люблю, однак останні роки на це просто сил не вистачає. Зараз діти, чоловік допомагають. Але діти одразу відчувають, чий сьогодні борщ на обід. Тепер я балую своїх смачненьким лише у вихідний.

А ще влітку, восени я дуже люблю виїжджати у ліс заради того, щоб там побути наодинці з природою.

 

Ред.: Що би Ви побажали нашим жінкам напередодні свята?

В.Т.: У цей день хочеться висловити слова щирої вдячності усім жінкам за звитяжний труд, за добрі справи, за збережене здоров’я українських громадян.

Сьогодні українська жінка — це не тільки любляча мати й господиня, але й керівник підприємства, політик, науковець, вчитель, лікар. Відомий поет Євген Євтушенко сказав: «З жінки починається народ». І це справді так, адже сама природа поклала на жінку відповідальність за продовження людського роду.

Всю свою енергію і тепло ви віддаєте сім’ї, виховуєте дітей і онуків, дбаєте про добробут не тільки своєї оселі, а й всього суспільства в цілому.

Тож нехай кожен ваш день буде сонячним і радісним, нехай довкола вас панують любов і гармонія, а на вашу честь розквітають квіти й звучить музика. Будьте завжди усміхнені, сповнені надій та оптимізму кожному жіночому серці завжди палає вогник любові, надії і приязні до людей, а в кожній родині буде міцне здоров’я, тепло, затишок та радість.

Зі святом Вас, дорогі жінки!

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare