Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 57
візитів сьогодні: 5536
візитів всього: 477467
Прогноз погоди
Ґендерний бюджетний аналіз програм у сфері охорони здоров’я обговорили у Житомирі
9 грудня 2016 року 15:41
«Нарада з питань упровадження результатів ґендерного бюджетного аналізу програм у сфері охорони здоров’я на місцевому рівні для керівного складу медичних закладів первинного і  вторинного рівнів м. Житомира», відбулася  9 грудня 2016 року. Мета заходу - посилити роботу з підвищення рівня обізнаності та раннього виявлення онкологічних захворювань у м. Житомирі.
 
Означений захід – спільна ініціатива Житомирської міської ради та Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні», що реалізується в нашій області з 2014 року. У межах Проекту робочою групою було здійснено ґендерний бюджетний аналіз обласних програм у сфері охорони здоров’я.
 
У результаті аналізу «Обласної комплексної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року» виокремлено наступні ґендерні проблеми, які стосуються діяльності в означеній сфері:
 
  1. Злоякісні новоутворення поширені як серед чоловіків, так і серед жінок, але із різною локалізацією, що може бути пов'язано як із біологічними факторами (наприклад, гормональні зміни), так і зі способом життя (чоловіки – паління, зловживання алкоголем, ризикована поведінка; жінки – засмага, косметика, засоби побутової хімії, неконтрольований вплив сонця при роботі на присадибних ділянках тощо).
  2. У жінок вищий відсоток злоякісних новоутворень, виявлених на ранніх стадіях, ніж у чоловіків, тому що: жінки частіше проходять медичні огляди, що обумовлено їх професійною зайнятістю; в структурі злоякісних новоутворень у жінок переважають візуальні локалізації (молочна залоза, шкіра, гінекологічний рак), які швидше діагностуються лікарем.
  3. Для чоловіків, хворих на злоякісні новоутворення, характерний нижчий рівень загальної 5-річної виживаності, ніж для жінок, які мають онкозахворювання, тому що: в структурі смертності чоловіків, хворих на злоякісні новоутворення, переважають нозології (легені, ротова порожнина, шлунок), які гірше піддаються спеціалізованому лікуванню; для чоловіків характерний більший відсоток занедбаних стадій.
З’ясовано, що кожна форма локалізації онкозахворювання має свою схему лікування та відповідно відрізняється тривалість та вартість кожної форми на різних стадіях. Профілактика та виявлення хвороби на ранніх стадіях суттєво впливає на термін, результат і фінансові затрати на лікування.
 
За даними управління охорони здоров’я  Житомирської  міської  ради у структурі загальної смертності населення м. Житомира за 2015 рік смертність від новоутворень становить 22,3%.
 
Марія Місюрова, начальникуправління охорони здоров’яЖитомирськоїміськоїради, зазначила, що є відмінності у поширеності локалізацій новоутворень, характерних для жінок і чоловіків, які проживають у місті. Так, у жінок значно переважає локалізація пухлин у наступних органах: молочна залоза, щитовидна залоза та інші ендокринні залози, нервова система, статеві органи, шкіра. У чоловіків значно переважають такі локалізації: органи дихання, сечові органи та сечовий міхур, губи, ротова порожнина, глотка, сполучні тканини, органи травлення.
 
У межах заходу також було обговорено наступні питання:
 
  • упровадження ґендерної політики у м. Житомирі;
  • напрацювання Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні»;
  • результати ґендерного бюджетного аналізу програм у сфері охорони здоров’я;
  • тривалість життя жінок і чоловіків;
  • поведінкові стратегії представників різної статі, що впливають на тривалість, вартість та результат лікування;
  • профілактика та раннє виявлення онкологічних захворювань.
Участь у заході взяли заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – Матвій Хренов, представники Проекту, очільники управлінь міської ради, керівники медичних закладів первинного і  вторинного рівнів м. Житомира, члени міської міжвідомчої комісії з питань координації дій щодо попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми, демографічного розвитку та ґендерної рівності.
 
За додатковою інформацією звертайтеся до Остапчук Олени, експертки проекту «Ґендерне бюджетування в Україні», тел. 0974429229, ел. адреса: ostapchuk.olena.zt@gmail.com
 
Управління у справах сім'ї, молоді і спорту
 
 


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare