Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 33
візитів сьогодні: 5578
візитів всього: 490713
Прогноз погоди
Житомир долучається до Всеукраїнської кампанії боротьби із серцево-судинними захворюваннями
27 вересня 2016 року 12:27
29 вересня відзначається Всесвітній день серця та розпочинається Всеукраїнська кампанія боротьби із серцево-судинними захворюваннями. Старт кампанії – 29 вересня. Тривалість – 100 днів.
 
Боротьба із серцево-судинними захворюваннями та їх попередження є надзвичайно важливими у всьому світі. За даними ВООЗ, хвороби системи кровообігу провокують у світі більше половини всіх випадків смерті, а також третину причин інвалідності та щороку забирають до 17,5 мільйонів людських життів, і, на жаль, число таких смертей постійно зростає. Ця проблема особливо актуальна для населення України, оскільки питома вага смертності від серцево-судинних захворювань складає 65 % (у м. Житомирі – 64,9 %, щороку – більше 1,5 тис. чол.).
 
У випадках смерті від серцево-судинної патології найчастіше причинами є гострий інфаркт міокарда, ішемічна хвороба серця, раптова аритмічна смерть, серцева недостатність.
 
Неправильний спосіб життя, сімейні традиції харчування, які призводять до розвитку серцево-судинних захворювань, найчастіше формуються в дитячому і підлітковому віці, тому профілактику серцево-судинних захворювань слід починати ще в дошкільному та шкільному віці. З віком ризик серцево-судинних захворювань підвищується, дорослим необхідно вживати заходів для його зниження. Крім здорового способу життя, в дорослому віці потрібно розвивати культуру здоров’я, яка, зокрема, передбачає регулярне медичне спостереження для раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку.
 
До основних факторів ризику серцево-судинних захворювань належать підвищення артеріального тиску, рівня холестерину та цукру в крові, надлишкова вага, тютюнокуріння, малорухливий спосіб життя та стреси.
 
Як і щороку, кампанія охоплюватиме такі напрямки:
- профілактика серцево-судинних захворювань через зміни у способі життя: правильне харчування, відмова від куріння, достатня фізична активність, регулярна перевірка показників маси тіла, рівня цукру в крові, артеріального тиску тощо;
- дія у критичних станах: ознаки інсульту та інфаркту, способи самодопомоги та допомоги постраждалому до прибуття швидкої;
- свідома поведінка водія на дорозі – «Дай дорогу швидкій!»;
- збереження здоров’я серця та судин на робочому місці;
- розвиток інновацій та підприємництва у сфері технологій для збереження здоров’я серця та судин.
 
Можливі форми реалізації напрямків: поширення друкованих інформаційних матеріалів, лекції, скринінг населення, майстер-класи, співпраця зі ЗМІ, використання соціальних мереж, тренінги в установах, мистецькі заходи, експертні зустрічі тощо. Запрошуємо використати різні напрацювання, творчі та партнерські зв’язки для проведення заходів, спрямованих на профілактику та боротьбу із серцево-судинними захворюваннями.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare