Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 33
візитів сьогодні: 5537
візитів всього: 484207
Прогноз погоди
Роль жінок у політиці днями обговорювали у Житомирі
30 червня 2016 року 10:40
Дискусійний круглий стіл на тему «Стратегії розширення участі жінок у політиці: роль ПУЛу жінок», присвячений посиленню ролі жінок у політиці та створенню жіночого політичного лобі в Україні днями відбувся у Житомирі.
 
Захід організований в межах проекту «Побудова жіночого політичного лобі», що виконується Всеукраїнською організацією «Жіночий консорціум України» за підтримки Фонду Демократії ООН – «The United Nations Democracy Fund». Проект поширюється на 12 областей України. Він консолідуватиме зусилля громадського сектору, політичних партій та владних інституцій з метою збільшення кількості жінок-депутаток на місцевому та національному рівнях. Базою лобістської платформи стануть організації Національної Мережі «Жіночий консорціум України», які просувають ідеї рівних прав та можливостей чоловіків і жінок в Україні.
 
У місті круглий стіл відбувся за організаційної підтримки управління у справах сім'ї, молоді та спорту Житомирської міської ради. Участь у зустрічі взяли представниці депутатського корпусу Богунської та Корольовської районних рад.
 
«На рівні депутатського корпусу Житомирської міської ради співвідношення жінок та чоловіків складає 19% до 81%  відповідно. За даними Світового Банку реальний вплив на прийняття рішень починається, коли співвідношення складає 30% до 70% на користь однієї з статей. На рівні виконавчого комітету Житомирської міської ради співвідношення складає 33% жінок до 67% чоловіків.  Тому потрібно продовжувати активну роботу щодо наснаження жінок до участі у наступних виборах, просування на рівень прийняття рішень», – заначила Світлана Євченко, спеціаліст управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради.
 
У межах проекту, за словами Наталії Тарасенко, регіональної представниці Проекту «Побудова жіночого політичного лобі», передбачена робота в трьох напрямках: налагодження діалогу із політичними партіями щодо їх підтримки жінок-кандидаток; посилення спроможності жінок брати участь у виборчих процесах; формування розуміння в громадах важливості розширеної участі жінок в політиці. Одним із результатів проекту є створення громадянської платформи, яка допоможе збільшити представництво жінок на всіх рівнях прийняття рішень.
 
Завершенням круглого столу стали слова Наталії Тарасенко:
«Саме депутати приймають рішення, формуючи порядок денний. Це як у ресторані: поки Ви не є за столом, Ви не маєте права обирати з меню. Тому варто робити ефективні кроки для того, щоб мати змогу обирати…».
 
Стратегії збільшення участі жінок у політиці пропонували представниці політичних партій, жінки-кандидати у депутати, громадські активістки і жінки-депутати місцевих рад різного рівня. Зокрема, у процесі обговорення, дійшли наступних рекомендації:
 
  • дотримання квот;
  • врахування  проблем та пріоритетів виборців-жінок:
    • включати у політичні програми та передвиборчі програми інтереси і потреби жінок (подолання "жіночого" безробіття, сприяння жіночому лідерству, започаткуванню власної справи, просвітницька робота щодо відповідального батьківства та материнства і таке інше...);
    • укладати рішення з урахуванням їх впливу на життя жінок.
    •  
  • дотримання принципів гендерної рівності:
    • внесення питань гендерної рівності до статутів партій, програм і стратегій;
    • запровадження програм і заходів, спрямованих на розвиток гендерної чутливості партій (активістів та керівного складу), врахування гендерної рівності при відборі кандидатів, розподілі коштів, наданні підтримки, висвітленні діяльності партії;
    • сприяння створенню між партійних структур (груп, комітетів, об’єднань) для забезпечення рівних прав та можливостей.
    • запровадження програм і заходів, спрямованих на зміцнення лідерського та професійного потенціалу жінок-кандидаток;
    • розбудова мережі жінок-кандидаток і депутаток.
    • розбудова мережі підтримки жінок-кандидаток (лобі).
За додатковою інформацією звертайтеся до Тарасенко Наталії, Голови Ради ЖОМГО «Паритет» та регіональної представниці Проекту «Побудова жіночого політичного лобі в Україні», тел. 097 521 41 29; 093 513 21 94, ел. адреса: ngo_paritet@ukr.net
 
Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Житомирської міської ради


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare