Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 33
візитів сьогодні: 5529
візитів всього: 482626
Прогноз погоди
Створивши ОСББ, за рік мешканці будинку зробили більше, ніж ЖЕК за 58 років
29 квітня 2016 року 10:40
В зиму з новим дахом, вікнами, та дверима. Так минулого року мешканці будинку за адресою: Старий Бульвар 2/26, відновили дім, в якому нещодавно створили ОСББ. Позитивним досвідом змін у своєму будинку, завдяки рішенню створити ОСББ та участі у міських та державних програмах, з мешканцями Житомира поділився голова правління Борис Скрипник.
 
- Борисе Олексійовичу, чому мешканці будинку прийняли рішення створити ОСББ?-
- На той момент нашому будинку було 58 років. За час його існування нічого практично не робилося, крім косметичного ремонту. Дах у нас був дірявий, весь час його латали, а він тік. Розбиті під'їзди були, вікна старі. Словами не передати.
Ми підняли це питання на рівні міської влади, і тоді нам повідомили, що у Житомирі діє програма за якою будинкам, які створили ОСББ, з міського бюджету виділяють кошти на капітальний ремонт проблемних частин будинку – чи то даху, чи підвалу, чи чогось іншого.
Так, ми донесли цю інформацію до сусідів, довго обговорювали всі «за» і «проти», довго вивчали це питання, адже раніше про таку форму управління будинком майже нічого не знали. В решті решт, за рішенням загальних зборів мешканців будинку у березні 2015-го створили ОСББ.
 
- Чи отримали ви обіцяне? 
- Нам з міського бюджету виділили 680 тис. грн. За ці гроші ми вирішили головну проблему будинку – замінили покрівлю даху.
Пізніше взяли участь і у іншій програмі. Була можливість взяти пільговий кредит на енергозберігаючі заходи. Рішення приймалося на загальних зборах. Було складно переконати мешканців, адже слово "кредит" у людей зараз викликає негативні емоції. Нам довелося у всьому розібратися. Ми викликали експерта, все прорахували,  і в решті решт, переконали людей піти на цей крок.
 
- Розкажіть детальніше про умови кредиту та про те, як вдається його виплачувати
- В «Укргазбанку» ми взяли кредит на суму 90 тис. грн. під 25% річних. Держава, згідно з програмою, погашає 45% тіла кредиту, якщо всі кошти вкладено у будинок і це доведено фінансовими звітами. Ще 10 тис. грн. на ці потреби нам виділила обласна рада. Крім того, скориставшись вже спеціальною міською програмою з підтримки енергозберігаючих заходів в ОСББ, ми повністю погашаємо обслуговування кредиту (тобто відсотки) за кошти міського бюджету. Завдяки всім цим програмам, ще не зробивши навіть жодного внеску з рахунку ОСББ, від кредиту у нас залишилось менше 32 тис. грн. Це все завдяки державній та міській програмам з кредитування енергоефективних заходів.
Далі, ми зробили прорахунки і визначили, що якщо розбити ці 32 тисячі на 5 років, то з ОСББ потрібно буде щомісяця банку сплачувати 533 грн, а членських внесків ми збираємо  6 500 грн в місяць з усього будинку. Тобто грошей повністю вистачає.
 
- Чи відобразився кредит на квартплаті для мешканців будинку?
Погашення решти кредиту ніяким чином не вплинуло на розмір платіжок. Це і було головним аргументом під час прийняття рішення щодо кредиту. З того часу, як ми його оформили, ми  збільшили розмір квартплати лише на 30 коп., але  тільки у зв’язку з тим, що підвищився тариф на електроенергію (квартплата включає освітлення під’їздів і двору). З квадратного метра до підвищення тарифів на електроенергію ми платили квартплату у розмірі 2, 56 грн, після – 2, 84грн. Але, ще раз хочу наголосити, що через погашення кредиту ми ні на копійку не підняли розмір квартплати.
 
- Що саме зроблено за кредитні кошти та чи відчули ви якісь зміни?
- Ми поставили у під’їздах 16 енергозберігаючих вікон, енергозберігаючі металеві двері, світлодіодні світильники. І що ж ми маємо? Раніше ОСББ за освітлення під’їздів платило за договором 360-380 грн в місяць, після встановлення енергозберігаючих ламп - 130 грн. Тобто сума зменшилася майже в 3 рази. Завдяки новим вікнам і дверям взимку у під’їзді на стільки тепло, що деякі сусіди виходили з квартир у футболках, як літом.
 
Досвід ОСББ Старий Бульвар 2/26 показує, що така форма управління будинком є ефективною. Адже мешканці беруть безпосередню участь у розпорядженні коштами та вирішенні нагальних питань. Скориставшись міською програмою зі стимулювання створення ОСББ та державною програмою з підтримки енергоефективних заходів у таких будинках, люди за короткий проміжок часу зробили більше, ніж ЖЕК за 58 років існування будинку.  Крім того, за словами Бориса Скрипника змінилася і психологія людей. Мешканці тепер більше цінують та бережуть спільне майно, адже несуть за нього відповідальність.
 
 
Консультацію та організаційну допомогу щодо створення ОСББ у Житомирі можна отримати звернувшись до управління муніципального розвитку Житомирської міської ради за адресою: м-к Корольова 4/2, каб 264, або за тел: 48-12-00


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare