Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 41
візитів сьогодні: 5530
візитів всього: 477298
Прогноз погоди
Наталія Чиж: Наводимо лад у Житомирі
5 квітня 2016 року 11:36

Секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж розповіла про результати роботи, які вважає не своїми, а спільними з депутатським корпусом. Саме на цьому постійно наголошує Наталія Михайлівна. 

"Нам доручила громада вирішувати проблеми у місті, а не спостерігати за чварами у мерії. Хоча є й такі депутати, які налаштовані на негатив. Але міський голова робить усе, аби об’єднати депутатів задля спокою та добробуту у Житомирі", - каже Наталія Чиж.

Уже минула сесія міської ради, на якій затвердили бюджет розвитку. Що означає це для міста?

"По-перше, це говорить про ефективну та злагоджену роботу депутатів, які справді опікуються житомирянами і підтримали бюджет розвитку. Але найскладніше зараз – освоїти ці кошти у рамках різних програм. По всіх напрямках були створені робочі групи, аби керівники комунальних підприємств не приймали одноосібних рішень щодо, скажімо, підрядників, закупівлі матеріалів та ін. Робоча група буде контролювати проекти від А до Я, саме за прийняття рішень та виконання робіт. Таким чином ми будемо запобігати корупції та зловживанням. Яскравий приклад боротьби з корупцією склався довкола КП “Парк культури та відпочинку ім. Ю.Гагаріна”, де зламали чимало схем розкрадання бюджетних коштів, відповідно було відкрите кримінальне провадження. Вирішено, що новим директором цього комунального підприємства буде господарник Володимир Шуст, який раніше розбудував табір “Супутник”.

Зрозуміло, що парки не стануть кращими за місяць-два. Розкажіть про плани.

"Для початку вперше буде проведений аудит цього комунального підприємства. Про результати аудиту обов’язково повідомимо громаду. Загалом плануємо за 2 роки показати гідний результат. З лютого цього року оголосили конкурс на кращий ескізний проект на території Бульвару, а в червні визначать переможця. У бюджеті є кошти на розробку проектно-кошторисної документації, і наступного року стартуватиме реконструкція. Родзинкою для житомирян стане відкриття Шодуарівських льохів, які хочемо переробити на львівський лад, де діятиме гарний заклад. Я мрію, аби в Житомир приїздив турист і мав бажання залишитися бодай на день: зупиниться в готелі, поп’є кави у затишній кав’ярні, пообідає у комфортному ресторанчику, сходить у наш парк. Це ж не лише поповнення бюджету міста, а й створення робочих місць. Маємо робити Житомир привабливим у всіх відношеннях і наводити лад". 

У пресі раніше писали про те, що значних змін зазнає і гідропарк. Що буде принципово нового?

"Якщо коротко, то плануємо привезти пісок, встановити стаціонарні туалети, у тому числі для людей з обмеженими можливостями, душові кабіни, для чого замінимо мережу водопостачання та водовідведення. Крім того, реконструювати човнову станцію, облаштувати освітлення. Незабаром квитки на атракціони продаватимуться лише за допомогою автоматизованої системи. Під час свята Масляної, яке було фурором для міста, у гідропарку працювали три каруселі. За три години роботи каса становила 15 тисяч гривень. А от у парку на Бульварі щоденна каса з 9 каруселей - лише 3-4 тисячі гривень. Автоматична видача квитків убезпечить від крадіжок. Проте найголовніше – це безкоштовне використання альтанок. Я звертаюся до житомирян з проханням повідомляти нам про випадки здирства, адже ці альтанки – власність громади, і ніякого “господаря” там немає".

Ще однією окрасою Житомира є сквери, яких понад сотня. Що тут потрібно зробити, аби і містяни, і приїжджі затримувалися, а не бігли стрімголов?

"Вдумайтеся: за 6,5 млн грн КП “Зеленбуд” звітувався щодо опіки над 80 скверами, а я знаю, що мова лише про 52. Цьогоріч маємо намір виставити на аутсорсинг (передача у користування на підставі договору – авт.) сквери. Є пропозиції від компаній за значно меншу суму – 2,5 млн грн – обслуговувати сквери з гарантією на три роки. Тобто якщо компанія висадила рослини цього року, то несе за них відповідальність протягом наступних двох років, а не вимагає кошти на постійне відновлення. Відтак плануємо провести тендер і для експерименту відведемо половину скверів. І принагідно закликаю усіх депутатів долучатися до контролю над ефективністю використання коштів". 

Ви часто цитуєте Маргарет Тетчер: “Немає ніяких громадських коштів, а лише кошти платників податків”. Поясніть, чому у Житомирі необхідний Дім української культури, який буде зроблений саме за кошт громади?

"Справді, слова відомого на весь світ політика є відправною точкою для мене. Однозначно така установа мала давно бути створена у нашому місті. Щоправда, не усі депутати підтримали цю ідею, але більшість поставилася з розумінням. Дім української культури, який містяни називають Українським домом, має на меті об’єднати культурні середовища міста, показати український дух, збережені традиції. В Українському домі житиме історія, культура, кожен відчуватиме у його стінах радість. Принагідно хочу подякувати керівництву області, обласному краєзнавчому музею за співпрацю. Так, з музею будуть представлені унікальні експозиції: козацький човен та козацька зброя і ще багато чого цікавого. На огляд громадськості постане зала наших видатних земляків, яких знає світ, але, на жаль, вони досі були не такими відомими у рідному краї. Ми маємо пишатися всесвітньо відомим археологом та ідеологом українського руху за незалежність Ольжичем, гетьманом Виговським, піаністом Ріхтером".

Що чи хто рухає Вашими ідеями, які врешті втілюються у життя?

"Влада без підтримки громади ні на що не здатна. Усі наміри я проговорюю з експертними середовищами і небайдужими житомирянами. Так, дискусії не завжди гладко проходять, але конструктивно. Я прошу громаду не стояти осторонь і долучатися до процесу прийняття рішень у місті".

 

Спілкувався Стас Любченко



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare