Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 38
візитів сьогодні: 5539
візитів всього: 485855
Прогноз погоди
У Житомирі згадують славетного земляка, музиканта зі світовим ім’ям Святослава Ріхтера
12 березня 2016 року 14:27

Понад 100 років українська земля  по праву пишається великим сином, якого називають «Музикантом сторіччя». До 101-ї річниці від народження нашого славного земляка,   найвидатнішого піаніста XX століття  Святослава Ріхтера у Житомирі проходить важлива для мистецьких кіл подія - міжнародна конференція "Святослав Ріхтер. Славетний земляк, Великий Музикант, потужний комунікатор 20 століття".

З цієї нагоди до Житомира завітав французький документаліст, скрипаль,  єдиний у світі режисер, якому Ріхтер довірив знімати свою біографію, Бруно Монсенжон. За словами гостя, він хотів потрапити  в місто Ріхтера, на його батьківщину, аби пересвідчитися у його спогадах, у тому, що Ріхтер розповідав. Французький режисер подарував музейній кімнаті Ріхтера  особисті речі піаніста, якими володіє (Ріхтер з дружиною певний час жив у його будинку на Французькій Рів'єрі).

Серед учасників конференції - краєзнавці, дослідники творчості, збирачі записів, музикознавці, дослідники української діаспори, а також киянин Юрій Бохонов -  власник найбільшої у світі колекції концертних записів Ріхтера.

 «Попередній рік був роком Ріхтера. Сьогоднішньою конференцією ми фактично закриваємо його сторічний ювілей, - зазначає організатор заходу, голова Житомирського  обласного німецького національно-культурного  товариства  «Відергебурт» Володимир Піньковський. -  На зустріч запросили науковців з Одеси, з Києва, які займаються творчістю митця. Головний наш герой - Бруно Монсенжон, який останні роки прожив з Ріхтером та зняв про нього, без перебільшення, епохальний фільм, написав книгу».

Розповіді про життя піаніста, наукові доповіді, презентації  книжок, фільмів, монографій, світлин та  особистих речей Ріхтера продовжують  хвилювати   шанувальників  його творчості.

«Незабаром світова громадськість побачить українсько-німецьку  монографію, яка дасть відповіді на питання: звідки виріс геній та які корні цього дійсно геніального комунікатора», -  повідомив краєзнавець Георгій Мокрицький, який 40 років досліджує тему житомирського періоду Ріхтера.

 На мистецькій зустрічі в музичній школі, яка носить ім’я славетного земляка, лунала музика Майстра та відбулася презентація його невідомих записів. Мистецтво великого Музиканта, без перебільшення, виходить за  межі суто музики: воно  узагальнює ідеали людства.

 

За участі керівництва міста та людей, які переймаються творчістю Святослава Ріхтера,  у  Житомирській музичній школі №2 пройшло урочисте покладання квітів до барельєфа піаніста.

 

Управління по зв’язках з громадськістю міської ради



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare