Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 33
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 482217
Прогноз погоди
У Житомирській міській раді відбулося обговорення ідеї створення меморіалу Героям АТО
4 грудня 2015 року 15:32
 
3 грудня 2015 року в прес-центрі Житомирської міської ради відбулася презентація ініціативи благодійної організації “ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД БРАТІВ КУЗЬМІНИХ” щодо створення меморіалу захисникам, героям та самим подіям, які відбуваються на сході країни.  Під час зустрічі скульптори Борис Крилов та Олесь Сидорук представили для обговорення 5 ескізних робіт.
 
Фонд родини командира 90-го батальйону 81-ї десантної бригади, кіборга Олег Кузьміних вже розпочав збір коштів. За попередніми підрахунками створення меморіалу коштуватиме близько 1 млн грн.
 
Під час зустрічі про свої думки та бачення майбутнього меморіалу  розповів заступник міського голови Житомира Матвій Хренов: «Місто Житомир - одне із небагатьох міст, яке в повній мірі відчуло на собі події на сході. Адже на території нашого міста розташована  і 95-та бригада, і ще декілька. Події, які відбуваються на сході, відображаються в нашому житті  суттєво. І те, що там роблять наші хлопці, воно має бути увічнено. На мою думку, недостатньо просто пам'ятника у радянському стилі, про який будуть згадувати один раз у рік. Від цієї концепції треба відходити. На сьогоднішній день у всьому світі дуже популярна концепція - меморіал. Це місце, куди люди можуть прийти для того, щоб відчути певну атмосферу, присвячену історичній  події. Це місце має бути і емоційне, і цікаве для громади, для людей, для майбутніх поколінь».
 
«Наше місто має велике відношення до війни, яка нині відбувається. Ті бійці-мешканці нашого міста та області - які були та є учасниками подій на сході  мають право на  вшанування. Сьогодні ми представляємо деякі ескізи для обговорення і хотілося б, щоб сьогодні було принаймні зрозуміло напрямок нашого подальшого руху. Що ви бачите, як ви бачите, яке приблизно місце, щоб ми могли працювати далі більш конструктивно», - зазначив Олег Кузьміних.   
 
«Ми розробили не ескізи з прив'язкою до якогось місця, а концепцію, тобто деякі сценарії пам'ятних знаків, кілька різних поглядів.   Коли нам запропонували взяти участь у даному проекті, перше запитання, яке ми поставили перед собою, як авторами: що ми хочемо передати? Чи це вшанування загиблих, чи це відображення події?  Але антитерористична операція ще триває, подія не закінчена. Є люди, які вже загинули. Є варіант поставити пам'ятник загиблим воїнам. Але, на жаль, війна триває, і люди продовжують гинути», - розповів скульптор Борис Крилов.
 
«На війні присутній героїзм. Я би запропонував в першу чергу відтворити дух  героїзму,  слави, та патріотизму», -   зазначив Олег Кузьміних.  
 
Також присутні обговорили можливі локації для розміщення меморіалу. Зокрема заступник міського голови Матвій Хренов запропонував розглянути можливість його розміщення в районі Монументу Слави, як концентрації місць присвячених військом подіям в Україні.  Начальник управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Євгенія Черкасова – на території поблизу  Смолянського кладовища.
 
Євгенія Черкасова запропонувала на наступному тижні провести розширене засідання архітектурно-містобудівної ради за участю художників, архітекторів, де буде запропоновано та обговорено декілька варіантів місця розміщення меморіалу або пам’ятного знаку,  і після його визначення приступити до розроблення  проектної пропозиції.
Управління по зв’язках з громадськістю міської ради


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare