Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 28
візитів сьогодні: 5521
візитів всього: 464680
Прогноз погоди
Питання про перейменування топонічних об’єктів в Житомирі винесено на розгляд позачергової сесії міської ради
6 серпня 2015 року 18:24
 
Питання про перейменування вулиць в м. Житомирі розглядатиметься на позачерговій сесії міської ради, яка відбудеться  11 серпня 2015 року.
 
6 серпня під час другого пленарного засідання 48 сесії міської ради депутати не підтримали «за основу» проект рішення про перейменування вулиць (проголосували 28 депутатів, при необхідній кількості – 31).
 
Таким чином, в.о. міського голови Любов Цимбалюк як головуюча оголосила про скликання позачергового засідання, присвяченого  перейменуванню топонімічних об’єктів в м. Житомирі. До дня його проведення  депутатські комісії мають ще раз опрацювати питання та підготувати рекомендації щодо голосування.
 
Депутат Сергій Мірошников доповів, що  тимчасова депутатська комісія провела більше 10 засідань, зустрічі з громадянами,  думку яких врахувала під час прийняття рішення. «Перейменуванню підлягають 20 вулиць, з яких тимчасова депутатська комісія 6 пропонує проголосувати окремо: вул.Чапаєва – на вул. Степана Бандери (через пропозиції від представників громади Будівельного коледжу Житомирського національного агроекологічного університету  щодо перейменування на вул. Зодчих та численних звернень мешканців даної вулиці); вул. Будьонного - на вул. Валерії Новодворської; вул. Войкова - на вул. Героїв Крут;   провул. Піонерських Таборів - на провул. Щенявського; вул. Щорса – на вул. Коростенську; вул. 1 Травня – на вул. Святослава Ріхтера ( депутатська комісія пропонує назву Пилипа Орлика)», - зазначив С. Мірошников.
 
Серед принципів, якими керувалися  члени комісії, Сергій Мірошников виділив 2 основних:
- відновлення історичних назв вулиць, як от: вул. Якіра – на вул. Троянівську; вул. Щорса -  на вул. Коростенську; вул. Мануїльського – на вул. Міщанську; вул. Піонерську – на вул. Радивілівську;
- назвати вулиці іменами історичних постатей, які, на думку депутатської комісії та комісії з топоніміки, мають важливе історичне значення, як от: Микола Сціборський, Юрко Тютюнник, Степан Бандера, Роман Шухевич.
«Питання перейменування вулиць не другорядне, а ключове, - наголошує голова Житомирської обласної організації Всеукраїнського об'єднання “Порозуміння” В’ячеслав Дехтієвський.- Не можна  будувати незалежну державу, допоки вулиці носитимуть імена людей, які знищували незалежність України».
 
Нагадаємо, перейменування вулиць,  пов’язаних з комуністичною ідеологією, у м. Житомирі, як і в інших містах України, має відбутися  на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», прийнятого Верховною Радою 9 квітня 2015 року.
 
Протягом 10-12 червня 2015 року  проводилися  громадські слухання  щодо перейменування вулиць, організовані управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Житомирської міської ради. На розгляд громадськості виносились питання перейменування  11 вулиць.  Всі пропозиції громадськості були враховані та направлені для ознайомлення та врахування до міської топонімічної комісії та тимчасової депутатської комісії щодо перейменування вулиць у м. Житомирі.
 
 У Житомирі під дію Закону про декомунізацію підпадає близько 100 вулиць.
 
Управління по зв'язках з громадськістю міської ради
                                                                                                         
 


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове