Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 32
візитів сьогодні: 5569
візитів всього: 493657
Прогноз погоди
Про внесення змін до Конституції України
28 листопада 2009 року 11:55

27 листопада 2009 року у стінах міської ради пройшло підсумкове засідання робочої групи з організації обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України», запропонованого Президентом В.Ющенком. Засідання відбулося у формі «круглого столу».

Головував на засіданні секретар міської ради Анатолій Каленський, який власне і розпочав обговорення. У вступному слові А.Каленський зокрема зазначив, що робоча група детально вивчила основні положення запропонованого Президентом проекту й готова висунути свої пропозиції та зауваження.

За секретарем міської ради слово взяв доцент кафедри історії ЖДУ ім. І.Франка М.Новик, який детально зупинився на засадах конституційного ладу в Україні. Поважний науковець зазначив, що Президент має повне право, вносити подібні проекти на обговорення, але зробив він це запізно. На думку пана Новика, зміни до Основного Закону, внесені 2004 року є недосконалими й багато в чому спотворили державотворчий процес в нашій державі.

М.Новик відзначив ряд позитивних моментів, закладених у Проекті Президента. Серед позитиву – перспектива відходу від пропорційної системи, адже майбутнє за відкритими списками; скасування депутатської недоторканності (але недоторканними мають бути й представники інших гілок влади); розширення представництва регіонів у вищому законодавчому органі держави. Позитивним є й запровадження інституту суду присяжних та третейських судів – це дозволить зробити судові вироки більш справедливими. Не менш важливим є й норма Основного Закону, яка прописує право на опозиційну діяльність.

В цілому ж, за словами М.Новика, проект нової Конституції суттєво посилює роль Президента, й, по-суті, перетворює Україну на президентську республіку. Зокрема це підтверджується збільшенням повноважень РНБО, яка підпорядкована Гаранту Конституції.

Неабияка дискусія між учасниками «круглого столу» розгорілася навколо питання Державного Гімну України. Так, за пропозицією начальника управління освіти, депутата міської ради Валентина Арендарчука варто було б в Конституцію внести повний текст Гімну (за аналогією з Конституцією СРСР). Це на його думку зняло б з порядку денного усі спекуляції навколо цього питання.

Справедливими були й зауваження голови Богунської районної ради у м.Житомирі Любові Петренко, яка підняла питання про відсутність у проекті Конституції Президента В.Ющенка такого поняття як «районні ради у містах». За її словами, оскільки у містах є райони, то їх громади мають повне право на власне самоуправління з відповідними повноваженнями районних ради та її виконавчих комітетів. У цьому питанні Л.Петренко підтримав як А.Каленський, так і В.Арендарчук.

Останній при цьому підкреслив, що повноваження місцевих рад повинні бути підкріплені фінансово – бюджети повинні формуватись і розподілятись на місцях. І лише за необхідності вищі органи державної влади мають бути наділені повноваженнями по управлінню регіонами.

Як зауважила Л.Петренко, проект Президента має бути фахово доопрацьований. Цієї ж думки притримується і М.Новик, який підкреслив, що норми нової Конституції мають бути обговорені Конституційною Асамблеєю (з представників громадськості, регіонів та науковців) і лише після цього – винесений на розгляд Верховної Ради. На Всеукраїнський референдум же потрібно виносити лише два питання: підтримуєте Ви, чи ні новий Основний Закон.

Досить цікавою й змістовною була доповідь начальника міського управління юстиції П. Пилипчука, який «по-поличках» розклав основний зміст запропонованого Президентом законопроекту. Позитивним, на думку юриста, є зокрема те, що в проекті чітко прописано, що всі люди від народження є рівними у своїх правах.

Не менш важливою є й норма про те, що всі є рівними не лише перед Законом, а й перед судом. Прогресивним є й чітке зазначення того, що кожному громадянинові гарантовано 30-денну щорічну відпустку. Слушним, на думку пана Пилипчука є й запровадження двопалатного парламенту, адже в Сенаті будуть представлені всі регіони країни. П. Пилипчук погодився з зауваженням Л.Петренко щодо необхідності законодавчого закріплення права районних громад у містах мати власні представницькі органи.

Також П.Пилипчук підкреслив, що не згоден з нормою законопроекту Президента про те, що відповідальність за життєдіяльність на місцях мають нести адміністрації, а не виконкоми відповідних рад.

За словами В.Арендарчука, в Конституції має бути чітко записано – якою є Україна за формою правління – президентською, парламентською чи змішаною республікою. На думку головного освітянина міста, місцеве самоврядування повинно бути основою будь-якого державного утворення, а першочергове право розпоряджатися бюджетом мають мати саме місцеві громади (формування бюджету за принципом «знизу-догори»). Окрім того, В.Арендарчук вважає, що необхідно ввести практику ротації депутатів вищого законодавчого органу країни (обмеження перебування у ВР подібно того, як обмежено перебування дворазовим терміном Президента). Це дозволить зменшити прояви клановості та корумпованості у вищих органах влади. Також необхідно ввести квотування представництва у ВР – там мають бути представники від усіх прошарків населення. На сам кінець В.Арендарчук зазначив, що суб’єктом виборчого права на місцях мають бути не лише політичні партії,  а й громадські організації.

Закрив засідання «круглого столу» секретар міської ради А.Каленський, який подякував усім присутнім за плідну співпрацю й повідомив, що пропозиції та зауваження, вироблені в процесі роботи, будуть передані для подальшого опрацювання та узагальнення у відповідні структури ОДА.

 

Управління по зв’язках з громадськістю міської ради



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare