Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 21
візитів сьогодні: 5524
візитів всього: 464694
Прогноз погоди
В Житомирі переймали досвід децентралізації у німців
3 серпня 2015 року 17:19
30 липня 2015 року в міській раді відбулася зустріч житомирських активістів та громадських діячів з німецьким експертом Олівером Ерестом. Тема зустрічі - децентралізація, реформа місцевого самоврядування.
 
Голова обласного осередку «Сила Людей» Дмитро Кропачов наголосив на актуальності теми та зазначив, що саме Німеччина першою втілювала реформу децентралізації: «Я часто спілкуюся з жителями регіонів,  в них багато запитань до реформи місцевого самоврядування. Тому на цю зустріч запросив людей, які мають безпосереднє відношення до місцевого самоврядування,  – Олександра Гаврилюка, голову Червоноармійської селищної ради, Сергія Сокальського, голову Глибочицької сільської ради, депутатів різних рад. Спілкування з досвіченим експертом, який на власному досвіді знає, як має спрацювати ця реформа, важко переоцінити».
 
Олівер Ерест близько 20 років пропрацював мером двох німецьких міст – Зінгена та Мюльхайм-на-Дунаї. Він розповів про досвід децентралізації в Німеччині: «Ми провели реформи місцевого рівня в 70-х рр XX століття. Тоді в нас було близько 8000 громад, зараз їх 1150. Вони стали більшими, сильнішими і можуть надавати кращі послуги населенню. В 2000-х роках наші громади почали об’єднуватися для співробітництва. Вони укладають відповідні угоди і використовують спільні території, щоб співпрацювати. Великі підприємства потребують багато землі».
 
Експерт розповів, що німецькі громади збирають податки на місцевому рівні, а також отримують частину податків, які збираються на федеральному або земельному рівнях (15% податку на прибутку, який збирається на їхній території, та 2,2% ПДВ). Крім податків вони отримують внески і збори. Громади відповідають за будівництво місцевих доріг, водогонів і каналізацій та отримують плату від жителів. Проте плата лише покриває витрати, грошей на цьому не заробляють. За послуги, які громада надає жителям, вона отримує збори.
 
Житомирські експерти погодилися, що об’єднання громадян дозволить мешканцям міст, сіл, селищ самостійно позитивно впливати на розвиток своїх населених пунктів. Для  того, аби це відбувалося правильно та конструктивно, необхідно переймати досвід у фахівців.
                                                                                         Управління по зв’язках з громадськістю міської ради 


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове