Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 35
візитів сьогодні: 5528
візитів всього: 465098
Прогноз погоди
У Житомирі буде створено Центр відвідування для дітей та молоді, які мають конфлікт із законом
22 липня 2015 року 12:11
У  рамках українсько-канадського проекту «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» відбулася зустріч в. о. міського голови Любові Цимбалюк з його  представниками: паном Робертом Лютсом (Канада) - радником проекту, Євгеном Загодаєвим - директором проекту, Оленою Гончаренко – старшим інспектором проекту. Учасниками зустрічі також стали заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Бочковський, директор Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Юрченко, ювенальний прокурор м. Житомира Олена Грабар, представник Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Піка та  фахівець із соціальної роботи міського центру соціальних служб  Максим Баб’як.

Предметом розмови став аналіз діяльності державних установ ювенальної прокуратури, Міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, кримінально-виконавчої інспекції у сфері комплексної соціальної допомоги дітям та молоді, які мають конфлікт із законом. Зокрема,  увага була акцентована на перспективі розвитку об’єктів соціального спрямування, діяльність яких спрямована на профілактичну роботу в дитячому та молодіжному середовищі, на індивідуальну та групову роботу з дітьми ризикованої поведінки та тими, хто знаходиться на обліку в КВІ.
 
Таким закладом  є  Центр відвідування для дітей та молоді, які мають конфлікти із законом. Як зазначає  директор соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді Ольга Юрченко, метою такої соціальної установи є організація комплексної роботи, спрямованої на ресоціалізацію дітей, звільнених від відбування покарання з випробуванням; робота з близьким оточенням дитини; робота з дітьми, які мають ризиковану поведінку. Діяльність Центру передбачає тісну співпрацю з кримінально-виконавчою інспекцією.
 
Даний українсько-канадський проект з’явився на запит Міністерства юстиції та Верховного Суду і працює в Україні з 2010 року, коли його представники розпочали роботу над розробкою концепції реформації  кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні. Мета проекту - допомогти центральним органам державної влади та суддям створити ефективну систему кримінальної юстиції для неповнолітніх, яка заснована на міжнародних стандартах і захищає права дитини.

Перший в Україні спеціальний Центр відвідування для дітей, що перебувають у конфлікті з законом, був  відкритий в Мелітополі. Такий заклад вже створено в Івано-Франківську, в Запоріжжі,  у Львові.
 
"Діти спершу проходять реєстрацію у кримінально-виконавчій інспекції, де для них розробляється індивідуальний план. Співробітники інспекції проводять бесіди з дитиною, визначають існуючі проблеми та  обставини, які штовхнули її на злочин. Потім  направляють до створеної при міському центрі соціальних служб  Центру відвідування для дітей та молоді, що конфліктують із законом", - зазначає Євген Загодаєв.
 
Представники проекту зазначають, що в такому Центрі дітям комфортно і створено всі умови для соціально-виховної роботи. З підлітками  проводять тренінги, вчать контролювати гнів.

"Мета  Центру - з’ясувати, чому підлітки вчинили правопорушення, визначити проблеми підлітків. Така модель дозволяє службам, які працюють з дитиною, познайомитися з такими інструментами, як досудові звіти, методика оцінювання ризиків вчинення повторного правопорушення, вивчення потреб дитини, які говорять, що не так у дитини і над чим потрібно працювати", - зазначає   пан Роберт Лютс.
 
Під час зустрічі розглядалося питання створення такої установи у м. Житомирі за активної підтримки Канади. Зокрема, піднімалося питання  приміщення для такої структури та умов функціонування такого закладу в місті.  Даний Центр діятиме як  підрозділ Міського  центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Також під час зустрічі було обговорено ситуацію по м. Житомиру.  Зазначено, що кількість дітей, які перебувають у конфлікті із законом і знаходилися на обліку в КВІ та Центру, - 32; кількість дітей, які перебувають на профілактичному обліку сектору кримінальної міліції у справах дітей МВ УМВС України в Житомирській області, – 28; кількість осіб віком від 18 до 35 років, які перебувають у конфлікті із законом і знаходилися на обліку Центру, – 46; кількість дітей та молодих осіб до 23 років, які мають ризикову поведінку і були охоплені груповою роботою Центру, – близько 400 осіб; кількість осіб, які повернулися з місць позбавлення волі і яким надано соціальні послуги, - 31.

Ольга Юрченко наголошує, що на сьогодні Житомир потребує  впровадження комплексної роботи у напрямку профілактики негативних явищ у дитячому та молодіжному оточенні,  налагодження системної соціальної роботи з дитиною та її близьким оточенням, запобігання рецидивної поведінки дитини, яка має конфлікт із законом.

"Створення Центру відвідування є оптимальним варіантом  для соціальних служб, які працюють з підлітками, що потребують допомоги. Присутність виховного фактору у системі запобігання підлітковій злочинності має важливе значення. Ми готові до співпраці й вдячні уряду Канади за такий перспективний проект",- зазначила в.о.міського голови Любов Цимбалюк та висловила сподівання, що співпраця фахівців центру соціальних служб, КВІ та представників українсько-канадського проекту дасть ефективний результат та  зможе змінити ситуацію в місті та державі на краще.


Управління по зв'язках з громадськістю міської ради 

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове