Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 18
візитів сьогодні: 5541
візитів всього: 477185
Прогноз погоди
Уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції розповів про свою роботу
7 липня 2015 року 16:37
Уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції Житомирської міської ради Віктор Фещенко 7 липня 2015 року під час брифінгу розповів про норми нового антикорупційного законодавства, а також про ті звернення від громадян та організацій, які він вже розглянув.
 
«З 1 квітня я приступив до виконання своїх обов’язків. Моя посада передбачає перевірку документації управлінь та департаментів міської ради. Зокрема, я розглядаю заяви від юридичних та фізичних осіб щодо вчинення корупційних правопорушень. Вивчаю, перевіряю декларації посадових осіб, маю право моніторити відповідність їхнього рівня життя заявленим в документі статкам та ін.», - сказав  Віктор Фещенко. Далі фахівець докладно розповів про  новоприйняті закони.
 
Навесні 2015 року в Україні вступили в дію два нових закони України щодо боротьби з корупцією – Закон України «Про запобігання корупції» та Закон України «Про Національне антикорупційне бюро України».
 
Відповідно до Закону Національне антикорупційне бюро - державний правоохоронний орган,  який попереджає, припиняє, виявляє, розслідує і розкриває корупційні правопорушення й  має на меті зупинити їх.
 
Він утворений Президентом України і передбачає перевірку високих посадових осіб – 1-3 рангів, наприклад, Президента, Прем’єр-міністра, міністрів, генпрокурора, Уповноваженого з прав людини, суддів, народних депутатів та інших.
 
Директором Національного антикорупційного бюро був призначений Артем Ситник – колишній працівник прокуратури, адвокат. Штат  органу визначений у 700 працівників, 200 з яких – це керівний склад, також є детективи та старші детективи. Їхня діяльність включає як оперативно-розшукові дії, так і досудове розслідування. Вони є держслужбовцями. Крім них, є інші працівники, відділи швидкого реагування, віділи з розшуку майна та коштів.
 
«Це фахівці, які отримуватимуть заробітну плату в розмірі 19-ти мінімальних зарплат, плюс преміальні та набавки за вислугу років. В середньому, заробітна плата буде до 25 тисяч гривень. Керівник же отримуватиме  -  до 50-ти мінімальни зарплат. По Україні працюватиме 7 територіальних управлінь. Житомирське відноситиметься до міста Хмельницького», - сказав фахівець.
 
Закон України  «Про запобігання корупції» визначає статус Національного агентства із запобігання корупції. Нацагенство утворене Кабінетом міністрів України та підзвітне Верховній раді України.
 
Нацагенство – це центральний орган виконавчої влади зі спецстатусом щодо запобігання корупційних ризиків та корупційних правопорушень. На нього його покладається збір та опублікування декларацій, моніторинг рівня життя посадової особи його доходам.
 
Саме Нацагенство відповідальне за ту антикорупційну політику в державі та її стратегію,  яка має бути втілена до 2018 року.
 
«Багато людей цікавляться статтями, які стосуються одержання подарунків та поняття «загальновизнаної гостинності». В статті 23 Закону вказано, що посадовим особам, які виконують функції держави або органів місцевого самоврядування, забороняється вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб. Зокрема, якщо особа, яка дарує перебуває в підпорядкуванні такої особи. Проте в Законі вказано, що вони можуть приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, і, якщо вартість таких подарунків не перевищуватиме одну мінімальну заробітну плату, а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи протягом року, не перевищить двох прожиткових мінімумів», - сказав Віктор Фещенко.
 
Головний спеціаліст розповів, що за 3 місяці його роботи до нього надійшло 9 заяв від фізичних осіб та 2 - від юридичних. Перевіривши їх, корупційних правопорушень виявлено не було.
 
Кабінет головного спеціаліста - №268, тел.: 48-11-98.
 
Управління по зв'язках з громадськістю міської ради


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare