Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 18
візитів сьогодні: 5527
візитів всього: 464724
Прогноз погоди
Фермерам запропоновано пільгові торгові місця
23 червня 2015 року 11:10
Останнім часом особливої гостроти серед зацікавлених осіб набуло питання розміщення ярмаркової торгівлі в центрі міста Житомира. Інколи дане питання намагаються представити під кутом протистояння фермерів-виробників власної продукції та міської влади.

Однак, на переконання заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Демчика Є.О., керівництво міста та виробники сільськогосподарської продукції є партнерами, які мають спільну мету – забезпечення міста якісною свіжою продукцією за цінами нижче від ринкових, дотримання умов реалізації продукції задля безпеки споживачів, порядок та чистота на вулицях міста.

Саме з цією метою  виконавчим комітетом Житомирської міської ради спільно з департаментом агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації  було організовано та проведено 3 ярмарки за участю підприємств-виробників сільськогосподарської та харчової продукції з перекриттям вулиці Небесної Сотні, на яких здійснювали торгівлю більш ніж 60 виробників з усієї області. На ярмарках в широкому асортименті було запропоновано молочну та м’ясну продукцію, хлібобулочні вироби, борошно, яйця курячі та перепелині, м'ясо свинини, яловичини, птиці, картопля, овочі та фрукти,  інша продукція харчової та  переробної промисловості за цінами нижче ринкових.

Для забезпечення належної організації ярмарок були залучені виконавчі органи ради, група організації служби РМО УДСО при УМВС України у Житомирській області, УДАІ УМВС України в Житомирській області, забезпечено прибирання території, розміщено біотуалети. Всі послуги надані безкоштовно для торгуючих.

Вважаємо, що саме така належна організація торгівлі забезпечує всі зацікавлені сторони.

Разом  з тим, окремі представники фермерських господарств активно лобіюють торгівлю по вул. Б. Лятошинського та намагаються розповсюдити несанкціоновану торгівлю на зеленій зоні, без дотримання належних санітарних вимог, належного  холодильного обладнання, мотивуючи тим, що це зручно для мешканців міста, а також зважаючи, з їх слів, на відсутність вільних місць на ринках міста.

Саме з метою досягнення взаємного порозуміння  на користь мешканців міста 15.06.15 було проведено нараду з питання розміщення сільськогосподарських виробників, які реалізують продукцію власного виробництва, на ринках та тимчасових торгівельних комплексах міста за участі представників фермерських господарств,  керівників підприємств, що експлуатують ринки «Житній», «Сінний», «Хмільники», «Київський», «Тетерів», «Привокзальний» та представників виконавчих органів міської ради.

За підсумками наради представникам фермерських господарств запропоновано здійснювати діяльність на  пільгових торгових місцях, які в достатній кількості наявні  на ринках міста, а також на торгівельних майданчиках за адресою: вул. Київська, 95 та Бориса Тена, 5 без справляння плати за послуги.

На даний час на ринках «Житній», «Хмільники» на прохання фермерів виділено торгові місця для здійснення діяльності, де створені належні умови. Однак окрема частина виробників категорично відмовилась від  пропозиції розміститись на ринках, і в минулі вихідні все ж таки розташувались на вул. Б. Лятошинського.

Зважаючи на необхідність підтримки фермерських господарств, міською владою направлено лист  до департаменту агропромислового розвитку Житомирської обласної державної адміністрації з проханням 20.06.15 р. провести сільськогосподарський ярмарок по вул. Небесної Сотні, на який отримано відповідь, що   на даний час сільгоспвиробники реалізували  продукцію урожаю 2014 року та ще не здійснюють збирання урожаю 2015 року (картоплі, овочів, фруктів). Що стосується продукції тваринницького походження, то оскільки підключення холодильників до енергоспоживання на ярмарках не передбачено, реалізація її за літнього температурного режиму є небезпечною для здоров’я споживачів. Проведення регулярних ярмаркових заходів планується відновити у сезон збирання урожаю картоплі, овочевої продукції. Обласною державною адміністрацією запропоновано відновити проведення ярмарків  у осінній період.

Таким чином, на даний час міською радою вжито весь комплекс заходів з метою підтримки фермерських господарств та  надано  можливість реалізовувати власну продукцію на ринках на спеціально відведених місцях. 

Торгівля на вулицях міста без належних санітарних умов, без забезпечення температурного режиму не тільки спотворює вигляд міста, а й часто слугує причиною інфекційних захворювань, в тому числі дітей.

Наголошуємо, що мова йде саме про впорядкування торгівлі з переведенням на ринки, а не про «розгін» та припинення. Адже всі усвідомлюють, що для торгуючих це, можливо, є єдиним джерелом заробітку.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове