Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів:
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 482211
Прогноз погоди
У Житомирі можуть з'явитися вулиці Тараса Бульби-Боровця та Святослава Ріхтера
12 червня 2015 року 11:37
На чергових громадських обговореннях  щодо перейменування вулиць, які  відбулися в Житомирі 11 червня, розглядалося перейменування 4-х топонімічних об’єктів: вул. Мануїльського на вул. Міщанська, вул. Піонерська на вул. Радзивіловська, площа Декабристів - на майдан Мальованський,  вул. 1 Травня на вул. Пилипа Орлика.
 
Історик-краєзнавець Георгій Мокрицький озвучив пропозиції Тимчасової депутатської комісії та комісії з топоніміки щодо перейменування вулиць, аргументуючи рішення фахівців: "Вулиці Мануїльського пропонується повернути історичну назву – Міщанська, що ніяким чином не пов’язано з радянською ідеологією, адже міщани – це жителі міста. Вулиці Піонерській пропонується також історична назва – Радзивіловська. Радзивілів – це прикордонне місто колишньої Волинської губернії, що знаходилося на кордоні з Австро-Угорщиною, назване на честь відомого шляхетського українсько-польського  роду Радзивілів. Нині це Рівненська область.  Площі Декабристів ( з якою діяльність декабристів не пов’язана) пропонується інша, теж історична назва - майдан Мальованський як центр мікрорайону Мальованки. Вулиці 1-го Травня депутатська комісія запропонувала назву  Пилипа Орлика. Але комісія з топоніміки вже 10 років наполягає на тому, щоб цій вулиці дати ім’я видатного житомирянина, всесвітньо відомого піаніста  Святослава Ріхтера, який жив тут у 4-х місцях. Прийшов час віддати належне цьому видатному митцю".
 
Кандидат історичних наук Геннадій Махорін закликав присутніх в залі покластися на рішення фахівців та депутатів у справі перейменування вулиць. "Справою перейменування вулиць займаються люди, які знають, хто такий Мануїльський, хто такий  Котовський і т. д. Вони запропонували ті варіанти відновлення історичних назв чи назв на честь героїв, пов’язаних  з  містом Житомиром, які логічно й історично обґрунтовані. Ми повинні позбавлятися радянської минувшини!", - підкреслює Геннадій Махорін та наголошує, що закон, який прийняла Верховна Рада, є обов’язковим до виконання.
 
Під час обговорення громадськість хвилювали питання: скільки коштуватиме перереєстрація квартир та чи на часі сьогодні перейменування вулиць, коли йде війна в країні.
 
"Для фізичних осіб питання перейменування вулиць не несе ніяких витрат. Ніхто не примушує міняти паспорти. Ви користуєтеся документами, скільки вважаєте за потрібне. Документи щодо нерухомості не змінюються також. У разі  продажу, дарування та успадкування, вносяться зміни в саму назву", - зазначає громадський діяч В’ячеслав Дехтієвський і як аргумент наводить приклад  перейменування  вул. Московської на вул. Небесної Сотні: ніхто з мешканців вулиці не платив за зміну назви. Він переконаний: повне перейменування комуністичних назв вулиць сьогодні необхідне: "На тих територіях, де залишилися вулиці комуністичних діячів, сьогодні йде війна. На Донбасі і в Криму не була перейменована ні одна вулиця та площа".
 
Серед пропозицій, які вносилися учасниками обговорення, були:
1. Не змінювати назву вулиці 1-го Травня, яка, мовляв, не пов’язана із законом про декомунізацію, оскільки 1 Травня – це державне свято.
2. Назвати одну із вулиць міста на честь Тараса Бульби-Боровця – керівника УПА «Поліська Січ», яка діяла на Житомирщині (пропозицію внесли представники партії «Свобода» та  представники Правого сектору).
3. Підтримати пропозицію комісії з топоніміки щодо зміни назви  вул.1-го Травня на  честь Святослава Ріхтера.
4. Відобразити в одній із назв вулиць трагічну долю селян, які постраждали від голодомору та репресій (пропозицію вніс голова  обласної організації Селянської партії України  Володимир Музиченко).
5. Дати вулиці 1-го Травня  ім’я відомого економіста і математика світової слави, автора теорії збалансованого бюджету споживача Євгена Слуцького (за пропозицією доцента ЖДТУ Юрія Ущаповського).
 
Зустріч не обійшлася без "градусу емоцій", словесної перепалки та критики організації громадських обговорень.
 
"Назви вулиць міста формують інформаційне середовище, в якому виховуються наші діти. Ми є свідками того, що інформаційна війна легко трансформується у війну криваву", - зазначає депутат  Сергій Мірошников та додає, що  у списку вулиць - близько 100 назв, які стосуються доби тоталітарного режиму та  підпадають під дію закону про  декомунізацію.
 
Після завершення громадських обговорень усі отримані пропозиції та зауваження будуть передані до депутатів Житомирської міської ради для прийняття відповідного рішення.
 
Управління по зв’язках з громадськістю міської ради


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare