Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 33
візитів сьогодні: 5526
візитів всього: 464711
Прогноз погоди
У Житомирі розпочалися громадські обговорення щодо перейменування вулиць
11 червня 2015 року 09:14
З 10 червня в Житомирі розпочалися громадські обговорення щодо перейменування 11 вулиць міста, які мають  старі топонімічні назви, на нові. Обговорення проводитимуться три дні  – 10, 11, 12 червня.
 
Кілька громадських обговорень щодо перейменування вулиць  було вирішено провести  за ініціативою в.о. міського голови Любові Цимбалюк, аби  заслухати думку громади окремо по кожному об’єкту. Нагадаємо, що у березні на сесії міської ради члени Тимчасової комісії щодо перейменування вулиць рекомендували ухвалювати таке рішення тільки після проведення громадського обговорення.
 
Також кожен мешканець міста міг долучитися до такого суспільно важливого процесу та письмово подавати пропозиції та зауваження в управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища міської ради та управління по зв’язках з громадськістю міської ради.
 
На  обговорення, яке відбулося 10 червня, виносилося питання перейменування чотирьох вулиць: вул. Котовського на вул. Грушевського, вул. Яна Гамарника на  вул. Сціборського,  вул. Войкова на вул. Героїв Крут, вул. Якіра на вул. Троянівська.
 
Головний архітектор міста Євгенія Черкасова зазначила, що на засіданні  фахової  комісії з топоніміки, яку очолює Георгій Мокрицький, було обговорено питання перейменування вулиць та запропоновано вул. Войкова перейменувати на вул. Ю. Тютюнника.
 
Громадській діяч В’ячеслав Дехтієвський наголосив  на  важливості та актуальності даного питання як питання світогляду української нації: «Ми маємо сьогодні війну на Донбасі та анексований Крим. На цих територіях не було перейменовано жодної вулиці та площі. Все залишилося законсервованим в часи СРСР. Для відновлення історичної пам’яті і для того, щоб показати, що ми не є «безродні Івани», наші вулиці мають носити імена наших героїв-земляків».
 
Також В’ячеслав Дехтієвський ознайомив присутніх з короткою історичною довідкою Миколи Сціборського: «Микола Сціборський – житомирянин. Народився на вулиці, яка сьогодні носить ім’я Новопівнічна, воював під час Української революції 1917-1921 рр. в складі війська УНР, був одним із засновником ОУН, яка боролася за Українську державу. Коли розпочалася Друга світова війна, він з іншими українськими патріотами розпочав боротьбу за відновлення української держави. Загинув у Житомирі в серпні 1941 р.».
 
Він також нагадав присутнім, що  Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»  передбачено повне перейменування  вулиць, які були названих у період комуністично-радянського режиму.
 
Учасники обговорення висловили пропозиції назвати вулиці міста іменами видатних земляків Володимира Шинкарука та Івана Сльоти. Також була озвучена пропозиція мешканців будинку №8, що по вул. Яна Гамарника, «відновити вулиці історичну назву – Північна».
 
Голова Житомирської обласної Спілки поляків України  Вікторія Лясковська-Щур внесла пропозицію перейменування вулиці Якіра на вул. Ігнація Яна Падеревського  - видатного польського піаніста, композитора та дипломатичного і державний діяча Польщі за часів Пілсудського.
 
Професор ЖДУ ім. І. Франка Віктор Мойсієнко озвучив думку Вченої ради Інституту філології та журналістики, яка підтримала рішення топонімічної комісії та депутатського корпусу міської ради щодо перейменування вулиць. «В практиці будь-якої нації -  польської, чеської, іспанської, італійської - немає практики відбудови країни та відродження нації, коли «свої вивіски» (назви міст, сіл, вулиць, парків)  називають  іменами на честь іншої нації. Українське місто Житомир повинно мати вулиці та парки, які  представлятимуть  українську націю».
 
Також він зазначив, що Вчена рада ЖДУ ім. І. Франка звернулася до міської ради з ініціативою встановлення меморіальної дошки Володимиру Шинкаруку на фасаді університету. "Серед вулиць, які маємо перейменувати, щоб очиститись від комуністичного минулого, має обов’язково знайтись місце для назв вулиць імені  Володимира Шинкарука та Івана Сльоти", - зазначає Віктор Мойсієнко.
 
Кандидат історичних наук, краєзнавець Геннадій Махорін закликав житомирян спокійно та зважено підходити до питання перейменування вулиць. «Постать нашого видатного земляка Микола Сціборського однозначно повинна бути увічнена у вулиці нашого міста. Адже це постать загальноукраїнського масштабу», - зазначає  Геннадій Махорін. Історик   наголошує на ще одній   проблемі: більшість житомирян не знають імена героїв, які боролися за Українську державність. Тому велику увагу слід приділити просвітницькій роботі у місті,  аби люди сприйняли розуміння важливості відтворення  пантеону наших героїв.
 
Під час обговорення озвучувались також запитання, які стосувалися наслідків перейменування вулиць для юридичних та фізичних осіб, видатків місцевого бюджету та витрат громадян.
 
«Перейменування вулиць не потягне за собою якісь витрати для жителів міста, - зазначають  члени Секретаріату громадського обговорення. - Ніхто не вимагатиме від  мешканців міста перепрописки та зміни назви. Ніякі документи на право власності  на земельну ділянку чи на нерухомість не потребують зміни. Зміни відбуваються лише в момент, коли відбувається зміна власника».
 
Деякі учасники обговорення висловилися категорично проти перейменування вулиць в місті Житомирі.
 
Переважна більшість присутніх переконана: рішення про перейменування вулиць має приймати фахова комісія, яка обов’язково повинна врахувати громадську думку.
 
11 червня о 15.00 год. пройдуть громадські обговорення стосовно перейменувань 4 –х топонімічних об’єктів: вул. Мануїльського на вул. Міщанська, вул. Піонерська на вул. Радзивіловська, площа Декабристів - на майдан Мальованський,  вул. 1-го Травня на вул. Пилипа Орлика.
 
Управління по зв’язках з громадськістю міської ради

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове