Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 31
візитів сьогодні: 5535
візитів всього: 477115
Прогноз погоди
За круглим столом обговорили питання енергозбереження та створення ОСББ
16 грудня 2014 року 17:13
Нові можливості та виклики енергоефективної модернізації бюджетних установ та житлово-комунального сектору обговорили у Житомирі. Про виклики децентралізації влади в контексті реформи житлово-комунального сектору під час круглого столу дискутували голови районних центрів, Народний депутат України, фахівці міжнародних фінансових організацій, представники енергоефективних проектів та місцевої влади.

Керівник проекту ЄС «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк навів приклади успішності проведення енергоефетивних заходів у різних містах України. За його словами впровадження енргоощадних практик  у Черкасах дозволило скоротити споживання електроенергії на 49%, води – на 30%, а тепла – на 6%. Окрім того, Святослав Павлюк наголосив на необхідності ведення обліку енерговитрат. Починати вводити його пропонують на базі установ бюджетної сфери, далі – переходити на ЖКГ.

У свою чергу, перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин повідомив, що в Житомирі вже створено відділ енергоменеджменту.

«Основна мета новоствореного відділу –  щоденний моніторинг використання енергоресурсів в будівлях бюджетної сфери. На даний момент встановлена програма, яка була закуплена за рахунок співфінансування з «GIZ». Досвід Кам'янець-Подільського, який попрацював з цією програмою вже  більше року показав, що лише після впровадженні даної програми,  при щоденному моніторингу,  скорочення використання енергоносіїв за рік склало 14%», – зазначив Сергій Сухомлин.

Також Сергій Сухомлин ознайомив присутніх з проектами  термомодернізації установ бюджетної сфери, що впроваджуються за рахунок  залучення грантових та кредитних коштів міжнародних фінансових організацій, розповів про заплановану модернізацію комунальних підприємств «Водоканал» та  «Теплокомуненерго» та співпрацю з компанією «ЛНК», яка добуватиме біогаз на базі полігону ТПВ та вироблятиме електроенергію. Втім, перший заступник міського голови зауважив, що підтримка держави щодо впровадження відповідних заходів практично відсутня.

«Зараз ми вкладаємо кошти в бюджетну сферу, утеплюючи садочки  школи, але не маємо механізму повернення цих кредитів, відсутній механізм на державному рівні.  Ми змушені закладати повернення  кредитних коштів  в бюджеті розвитку. Думаю, що в результаті дискусійної панелі ми визначимо ті напрямки, за якими будемо рухатис , ті законопроекти, які дозволять нам покращити роботу», – зазначив Сергій Сухомлин.

Окрему увагу під час круглого столу звернули на ефективність створення ОСББ. Зокрема, спікери навели позитивний досвід зі створення ОСББ у містах України та ознайомили з результатами енергоефективних заходів, проведених співвласниками багатоквартирних будинків. Представники муніципалітетів Житомирської області, в свою чергу, звернули увагу на проблеми, які зустрічаються у сфері ЖКГ та наголосили на необхідності створення механізму державної  підтримки даного сектору. 


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare