Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 42
візитів сьогодні: 5526
візитів всього: 463572
Прогноз погоди
КП «Зеленбуд» проводить планове кронування дерев
15 квітня 2014 року 09:54
У Житомирі в рамках місячника з благоустрою КП «Зеленбуд» проводить планове кронування дерев на тротуарах. За словами директора підприємства Влерія Дев’ятка подібні заходи необхідно проводити раз на 5 років. Їх першочерговим завданням є покращення стану дерев.

«Даний процес регулюють правила утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України. Одним із основних заходів по догляду за надземною частиною дерев та чагарників у міських насаджуваннях є обрізування крони. Воно включає вирізування сухих, пошкоджених гілок і сучків, проріджування крони , збереження наданих їй раніше форми і розмірів, зменшення об’єму та омолодження. Коли крона сильно розростається, дерево гірше втягує поживні речовини. Відповідно, його стан погіршується. За рахунок зрізання гілок дерево отримує більше поживних речовин та краще переносить несприятливі умови навколишнього середовища», - каже Валерій Дев’ятко

Також, за словами директора КП Зеленбуд є і ряд другорядних факторів, які вимагають проведення подібних заходів.

«Кронування застосовується також у випадках, коли крона дерева аварійна або несе загрозу. Зокрема, якщо заплутана в електричних лініях,. Окрім того, об’ємна крона ускладнює розпізнавання знаків дорожнього руху у літній період», - зазначив Валерій Дев’ятко.

Цього року КП «Зеленбуд» було кроновано дерева вздовж вул. Фещенка Чопівського (від вул. Шевченка до вул. Адмірала Щасного), вул. Шевченка (від вул. Фещенка Члопівського до вул. Пушкінської) вул. Войкова, вул. Шелушкова (частково) та вул. Щорса (від вул. Київської до вул. Ватутіна). У найближчі 2 дні планують впорядкувати об’єкти зеленого господарства і по вул. Хлібній (від вул. Котовського до вул. Київської).

Як зазначив директор КП «Зеленбуд», кінцево крона буде сформована восени цього року. Покращиться не лише стан дерев, але і їх естетичний вигляд.

Наразі обрізане гілля відправляють до Житомирської виправної колонії №4. Там його утилізують та використовують в подальшому для опалення. Проте, рішенням №660 сесії Житомирської міської ради від 04.04.2014 року  КП «Зеленбуд» було виділено кошти на придбання та спорудження установки для утилізації відходів виробництва (котел утилізатор) – 200 000,00 грн та комплексу для переробки відходів виробництва  (щепорізка, трактор) 450 000, 00 грн.

«Купівля даного обладнання допоможе нам перероблювати гілки на щепу  та використовувати її для опалення теплиць в яких вирощують нові саджанці. Це, в свою чергу, допоможе економити бюджетні кошти», - наголосив Валерій Дев’ятко.

Заходи щодо благоустрою зелених насаджень відбуваються відповідно до правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове