Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 39
візитів сьогодні: 5530
візитів всього: 477338
Прогноз погоди
У Житомирі вшанували пам’ять загиблих у фашистських концтаборах
13 квітня 2014 року 08:44
11 квітня відзначається  Міжнародний день звільнення в'язнів фашистських концтаборів.
Цього дня біля пам’ятника в’язням фашистських концтаборів на Богунії відбувся мітинг-реквієм, на якому зібрались ветерани, учні шкіл, представники влади та громадськість.
Мітинг відкрив заступник міського  голови  Олександр Бочковський.  Він звернувся насамперед до Франца Карловича Бржезицького , який  продовжує нести пам’ять про братів і передавати справжню історію підростаючому поколінню. Франц Карлович – єдиний, хто залишився із семи житомирян, що вижили у фашистському концтаборі «Майданек». Саме  цьому концтаборі у Польщі було піддано тортурам понад 1,5 тисячі мирних громадян Житомирщини.
У своєму виступі Франц Карлович Бржезицький розповів, що дотримався клятви, яку дав  землякам, якi загинули у «Майданеку». У 2002 році він  привіз з «Майданека» урну з людським попелом.  Прах загиблих поховано  на місці пам’ятного знаку „Жертвам фашизму. Останній вязень  «Майданеку» подякував нащадкам за память і закликав зробити все, щоб  жахливі сторінки історії  більше не відкривались перед людством.
На мітингу  виступив голова Житомирської обласної організації Всеукраїнського товариства охорони пам'ятників історії та культури Георгій Мокрицький. Він розповів, що на околиці Житомира, де нині знаходиться  військова частина на проспекті Миру лежать 65 тисяч чоловік, безневинно замордованих, імена яких так і лишилися невідомими .
Загиблих у концтаборах земляків вшанували хвилиною мовчання. Мітинг закінчився покладанням квітів до  пам’ятного знаку і військовим салютом.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare