Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 24
візитів сьогодні: 5529
візитів всього: 479543
Прогноз погоди
У Житомирі відбулась військово-історична конференція з учасниками бойових дій
10 грудня 2013 року 16:06

Військово-історична конференції на тему: «Житомирсько-Бердичівська операція в період листопада 1943 – 1944 рр.» відбулась 10 грудня 2013 року в приміщенні Телецентру.

Конференція проходила за участі представників Житомирської міської ради ветеранів та учасників бойових дій, зокрема, Анатолія Трещова, Івана Карпенка та ін., а також заступника Житомирського міського голови Наталії Леонченко.  Крім того, участь у конференції брав учасник визволення Житомира від німецьких загарбників Андрій Максимов, єдиний із 10 живих учасників, який зміг долучитись до проведення конференції, і якому нині 98 років.

На заході також були присутні учні загальноосвітніх шкіл м. Житомира.

Анатолій Трущов  представив учасників конференції та окреслив хід її проведення.

Перед початком конференції продекламували поезію та підготували музичний номер учні ЗОШ № 27 м. Житомира.

Учасників військово-історичної конференції від імені Житомирського міського голови привітала Наталія Леонченко.

«Проведення таких заходів є важливим. Адже ми повинні пам’ятати нашу історію і тих, хто віддав свої життя заради нас, завдяки чиїм подвигам ми маємо сьогодні можливість жити, навчатись, працювати», – зазначила Наталія Петрівна.

Також заступник подякувала усім ветеранським організаціям, керівництвам шкіл, учням за проведення та участь в науково-дослідницькій, виховній роботі, що спрямована на патріотичне виховання, а також запросила присутніх долучитись до урочистих заходів з нагоди відзначення 70-ї річниці звільнення м. Житомира від фашистських загарбників, яке відбудеться 23 грудня 2013 року.

Також Наталія Леонченко запропонувала вшанувати загиблих під час війни хвилиною мовчання.

Під час конференції звучало ряд пізнавальних доповідей, зокрема, коротко про деякі з них.

Кирило Семенов, учасник Сталінградської битви, розповів про хід перших наступальних дій на Житомирщині, зокрема на території Житомира і Брусилова. Під час доповіді він порівняв технічний склад, військове озброєння, чисельність радянської, зокрема 1-го Українського фронту, та німецької армій, і наголосив на героїзмові тих, хто брав участь у Житомирсько-Бердичівській операції. Адже саме вона ціною великих людських втрат, нарешті відтіснила ворогів і стала початком ряду подальших успішних операцій.

Олександр Кузьмін, викладач, доцент історичного факультету Житомирського державного університету ім. Івана Франка, на основі архівних документів розповів про діяльність партизанів та їхню роль під час Житомирсько-Бердичівської операції, хто, коли саме і скільки населених пунктів вони звільнили від німців до приходу регулярної армії.

Андрій Максимов розповів про пережите під час війни, героїзм радянських солдатів.

Довідка:

Житомирсько-Бердичівська операція – війська 1-го Українського фронту до середини січня 1944 р. завдали поразки військам групи німецьких армій «Південь», і створили передумови для оточення ворожих військ у районі Корсунь-Шевченківського виступу. Під час операції військами 1-го Українського фронту були визволені території Житомирської області, велика частина Київської області, частина Вінницької та Рівненської областей.

Управління по зв'язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare