Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 21
візитів сьогодні: 5574
візитів всього: 489160
Прогноз погоди
Обмін досвідом українських міст у галузі реалізації енергоефективних проектів
25 червня 2013 року 20:54

Директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Микола Кушнір поділився досвідом втілення у життя енергоефетивного проекту у галузі теплопостачання, що розпочався у 2008 році з підписання кредитної угоди з  ЄБРР. На сьогодні у Черкасах вже реалізовується 4 інвестиційних проекти: реконструкція котельні, встановлення індивідуальних теплових пунктів, заміна теплових мереж і на разі – встановлення газопоршневих установок. Він відзначив гнучкість ЄБРР та  позитивний досвід співпраці з ним.

Кредитну угоду з ЄБРР на 10 млн. євро та грант у розмірі 5 млн. євро у галузі теплопостачання має також місто Тернопіль. Директор комунального підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради Андрій Чумак відзначив, що «ефективне використання енергоефективних технологій – це нагальна потреба часу». Тому у місті був продуманий план змін у найбільш енергоємній та монетарноємній галузі – теплопостачанні. Одержаний від Європейського банку реконструкції та розвитку кредит спрямований саме у цю галузь. Серед поставлених завдань і визначених цілей, одним із головних є зміна ментальності, що полягає у зміщенні акцентів – надання переваги споживачу над виробництвом, забезпечення якості надання послуг.

Технічний директор КП «Вінницяміськтеплокомуненерго» Олег Розборовський розповів про співпрацю з міжнародними фінансовими інституціями, зокрема НЕФКО, Світовим банком у галузі теплопостачання і реалізації енергоефективних проектів та запровадженні вінницького фонду муніципальних інвестицій.

Після представлення практичних проектів міст України в галузі енергозбереження розпочалася жива дискусія, модератором якої виступив менеджер фонду Е5Р Андерс Лунд. В ході дискусії піднімались питання встановлення тарифів на тепло- та водопостачання, умов повернення кредитних коштів, умов проведення тендерів в рамках реалізації проектів, необхідності обговорення концепції технічної модернізації сфери теплопостачання.

На завершення Житомирський міський голова Володимир Дебой подякував присутнім за участь у Семінарі, зазначивши, що «у залі зібралася українська еліта, яка щиро прагне позитивних змін у секторі енергоспоживання та енергоефективності України». Він запропонував завершити семінар протоколом, що об’єднає проблемні питання, які прозвучали від учасників конференції та пропозиції щодо їх врегулювання, напрацювання, які мають міжнародні фінансові інституції, національні установи та галузеві міністерства. Цей документ буде направлений до Кабінету Міністрів України для подальшого опрацювання з метою подальшого руху уперед у цьому напрямку: «Ми повинні рухатися уперед і знаходити правильні рішення».

Менеджер фонду Е5Р Андерс Лунд подякував усім присутнім за плідну роботу та Житомирському міському голові Володимиру Дебою за добру організацію Семінару та висловив сподівання про подальшу співпрацю.

 

Управління по звязках з громадськістю 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare