Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 29
візитів сьогодні: 5517
візитів всього: 464615
Прогноз погоди
Житомир вшановує в’язнів фашистських концтаборів
11 квітня 2013 року 13:52

 

Сьогодні, 11 квітня 2013 року, в Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів, керівництво області та міста, духовенство, небайдужі житомиряни поклали квіти у пам’ять про загиблих до пам’ятного знаку «Жертвам фашизму». Саме сюди у 2002 році був привезений прах житомирян, які загинули у концтаборі Майданек.

Мітинг-реквієм пройшов і за участю очевидця, єдиного, хто залишився із 1240 ув’язнених Майданека Франца Карловича Бржезицького.

Міський голова Володимир Дебой підкреслив, що зі 180 житомирян-свідків тих подій у живих залишилися лише одиниці.

«Саме 11 квітня 1945 року в страшному таборі смерті Бухенвальд було розпочато повстання в’язнів проти фашистських катів. Тому саме сьогодні ми зібралися вшанувати пам’ять тих людей, які навіки залишилися там, у концтаборах. На території Європи діяло близько 14 тис. фабрик смерті. 18 мільйонів громадян Радянського Союзу, поневолених країн Європи потрапили до концтаборів, із них 11 мільйонів громадян були закатовані. З ними були і наші житомиряни. Лише 180 осіб повернулися із концтаборів. Із 1240 в’язнів табору Майданек повернулося на Батьківщину лише семеро, із яких сьогодні залишився в живих тільки один – Франц Карлович Бржезицький», – сказав мер Житомира.

Міський голова Володимир Дебой та голова обласної ради Йосип Запаловський закликали молоде покоління берегти пам’ять та шанувати героїчні вчинки наших земляків, адже саме завдяки їм ми сьогодні живемо у вільній державі. Почерпнути історії, знань про героїчне минуле можна від людини-легенди, єдиного нині в живих із житомирян в’язнів табору Майданек Франца Бржезицького.

Під час мітингу-реквієму він коротко розповів, що таке концтабір: «Сьогодні ювілейний день. 1943 року 13 лютого ми прибули в Майданек – 1240 людей. Нам сказали: на ті ворота, через які ви сюди зайшли, більше не дивіться, вони вам не потрібні. Ви підете через інші ворота, –  і показали на дві труби. Ми не знали, що це таке. Тільки лише потім ми дізналися. Майже всі там загинули».

 

Управління по зв’язках з громадськістю

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове