Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 27
візитів сьогодні: 5570
візитів всього: 489107
Прогноз погоди
Небезпечні наслідки «тихого полювання»
10 вересня 2012 року 12:51

 

Часті дощі, які спостерігалися протягом серпня цього року, наблизили грибний сезон і любителі «тихого полювання» подались до лісів в пошуках дарів природи. Все частіше продавців цього поживного та калорійного продукту можна бачити на організованих та стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів. З’явилися вони і на ринках міста. Разом з першими грибами з’явились повідомлення про отруєння, у тому числі серед дітей. Так, уже в поточному році зареєстровано 5 випадків отруєнь грибами жителів нашої області, один з яких - летальний. Останній випадок трапився 8 серпня 2012 року з мешканцем нашого міста, 14 річним хлопчиком, якому після вечері стало зле і його в терміновому порядку було госпіталізовано до обласної дитячої лікарні.

Отже, вкотре хочемо звернути вашу увагу на правила, яких необхідно дотримуватись, щоб уникнути біди.

Головними причинами отруєння за висновками фахівців є: помилкове збирання та вживання отруйних грибів та пізнє звернення за медичною допомогою потерпілих.

Перше і головне: не збирайте та не вживайте в їжу гриби, якщо ви погано знаєтесь на них. Ось ще деякі поради, яких необхідно дотримуватися щоб запобігти біді:

         - збирати гриби потрібно лише в екологічно чистій місцевості;

         - не збирати пошкоджених, перестиглих чи невідомих вам грибів;

         - не дозволяти збирати та вживати гриби дітям;

         - готувати гриби необхідно тільки у день їх збирання;

         - відмовтеся від збирання та вживання “умовно-їстівних грибів”;

         - не збирайте гриби уздовж автомобільних та залізничних шляхів.

У випадку отруєння грибами перші ознаки проявляються від 2-х годин до 3-х діб у вигляді нудоти, підвищенні слиновиділення, проносу, болю в животі. У такому випадку необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу, а до її прибуття – розпочати промивання шлунку слабим розчином марганцю, або слабим соляним розчином та викликавши штучну блювоту.

 

Управління з питань НС та ЦЗН міської ради                                  



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare