Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 29
візитів сьогодні: 5570
візитів всього: 492697
Прогноз погоди
Музичну школу по вул. Михайлівській відкрито
31 серпня 2012 року 15:47

31 серпня 2012 року – знаменна подія для Житомира, особливо для обдарованих і творчих  дітей – відкрито музичну школу  по вул. Михайлівській. Півтора роки активної роботи – і 15-річний довгобуд перетворився у прекрасну будівлю, стилізовану під колишній вигляд школи початку ХХ століття. Єдина відмінність новобудови – 3 поверхи.

Урочисте відкриття школи відбулося сьогодні, 31 серпня, за участю Житомирського міського голови Володимира Дебоя, голови облдержадміністрації Сергія Рижука, секретаря міської ради Наталії Леонченко, а також  дітей, які незабаром тут навчатимуться та їх батьків.

Відтепер понад 600 дітей тут зможуть здобувати музичну освіту, – повідомив Житомирський міський голова Володимир Дебой під час урочистого відкриття закладу. Керівник міста наголосив, що у  2011 році на будівництво спрямовано 4,9 млн. грн., у т.ч. коштів міського бюджету –  2 млн.грн. та субвенції з державного бюджету – 2,9 млн. грн. У 2012 році із міського бюджету на будівництво школи виділено 1,1 млн. грн. та близько 0,5 млн.грн – на закупівлю меблів, музичний інструментів.

Загальна вартість будівництва –  7, 86 млн. грн., у т. ч. із міського бюджету – 4,2 млн. грн.

Три поверхи музичної школи, класи із новими меблями та якісними музичними інструментами, дві актові зали із хорошою акустикою, бібліотека, кімната-музей М.Б. Лятошинського забезпечать вихованцям школи навчання у сучасних комфортабельних умовах.

Одразу після відкриття школи – і випробування її потужностей: в актовій залі відбувся святковий  концерт та нагородження від міської та обласної влади почесними грамотами, іменними годинниками людей, які найбільш активно долучилися до будівництва закладу. Від керівництва міста та області заклад отримав цінні подарунки, які стануть у нагоді під час навчання. Грою на фортепіано, скрипках, хоровим співом, презентацією гімну школи порадували вихованці закладу присутніх гостей.

На свято завітали також і колишні випускники школи, які поділилися спогадами про своє навчання у закладі, а також відмітили схожість школи початку ХХ століття із новобудовою.

Проект музичної школи розроблений на основі архітектурного планування будівлі початку ХХ століття. Будівництво велося по архівних матеріалах попередньої будівлі за старовинною манерою.

Музична школа була побудована у 1917 році. Це одна із найстаріших музичних шкіл України. У 1926 році тут був розміщений синематограф «Люкс», де піаністом з музичного супроводу фільмів працював В.С. Косенко. У залі кінотеатру також виступали композитор Михайло Скорульський, Оксана Петрусенко, Наталя Ужвій.

Якість та темпи будівництва школи постійно були на контролі міської влади. Нагадаємо, у липні 2011 року пройшла нарада по стану виконання робіт безпосередньо на місці (тоді будівля була без даху, велися будівельні роботи на 3-му поверсі), а вже у вересні 2011 року навколо закладу, нарешті, було знято зелений паркан, який «прикрашав» вул. Михайлівську не один рік.

 

Довідково:

Будівництво блоку «Б» дитячої музичної школи №1 на вул. Михайлівській, 5 було розпочато у 2004 році ЗАТ «Міськрембуд», замовником будівництва виступало комунальне підприємство «Житомирбудзамовник». Проектні роботи виконувала Житомирська філія інституту «НДІПроектреконструкція». Протягом 2004-2006 років були виконані проектні роботи та будівельні роботи підземної частини блоку «Б» музичної школи №1 на суму 1058,3 тис. грн.. У зв’язку із недостатнім фінансуванням роботи були призупинені.

У 2009 році функції замовника будівництва були передані управлінню капітального будівництва міської ради. Управлінням було проведено технічне обстеження незавершеного будівництва, виконано експертизу проекту за кошти міського бюджету в сумі 36 тис. грн.. Проведено тендер на закупівлю будівельно-монтажних робіт. Роботи були продовжені підрядною організацією ДП «Полісьбудсервіс» ТОВ «Полісьбуд». У 2009 році було виконано будівельно-монтажних робіт на суму 710,3 тис. грн., але кошти з державного бюджету надійшли лише наприкінці 2010 року. Будівельні роботи знову були призупинені.

Починаючи з 2011 року будівництво блоку «Б» дитячої музичної школи №1 на вул. Михайлівській, 5 в м. Житомирі активно відновилося і проводилося за рахунок коштів міського бюджету та субвенції з державного бюджету.

 

Історична довідка:

Житомирська музична школа №1 імені Б.М.Лятошинського – один із найстаріших мистецьких навчальних закладів. Історія школи творилася разом з історією нашої країни.

В 1905 році в м. Житомирі були відкриті музичні класи відділення Імператорського Російського Музичного товариства (ІРМТ). В історичних документах відзначається, що музична школа м. Житомира в 1919 році була реорганізована з музичної школи Російського музичного товариства. В 1921 р. школа була передана в відомство Волинського губернського відділу професійної освіти. Із пояснювальної записки до навчального плану музичної профшколи від 22.12.1924 р. видно, що в школі організоване ”особое отделение, где преподавались муз. дисциплины и сообщались муз. навыки особо одарённым детям возраста школы-семилетки”.

В 1930 році навчальний заклад отримав назву ”Волинський музичний технікум”, при якому був дитячий відділ. І лише, 1 вересня 1933 року, керуючись постановою Наради директорів Музичних вишів і технікумів, було відкрито при Волинському музичному технікумі музичну школу з класами фортепіано, скрипки, народних інструментів.

Викладачі школи одночасно працювали і в технікумі, а школа працювала ”під ідеологічним керівництвом Музичного технікуму ”. Взагалі історія школи тісно пов’язана з історією Музичного технікуму (музичного училища). Зразу ж після визволення Житомира від фашистських загарбників, в січні 1944 року роботу школи було поновлено, при дитячій школі було організовано відділи для переростків. В зв’язку з відкриттям музичного училища, з 1 липня 1944 року всі переростки переведені в училище, вважаються студентами, а очолив ці два заклади один директор Борук Г.Г.

З 1957 року школа переїхала на вулицю Михайлівську, на жаль історичний будинок не зберігся, він був знесений в 1997 році. Побудова-відновлення історичної пам’ятки тривала довгі роки. Активні роботи почалися в 2004 році, був закладений фундамент та виведений 1 поверх будівлі. Але скоро будівництво завмерло через відсутність фінансування. В 2010 році, коли Житомирським міським головою став В.М.Дебой, будівництво було відновлено і за два роки, в 2012 році завершене.

Рішенням виконкому Житомирської міської ради народних депутатів 15 жовтня 1968 року школі було присвоєно ім’я Б.М.Лятошинського.

В зв’язку з відкриттям ще однієї музичної школи в м. Житомирі, з 1971 року назва школи змінилася на Житомирська музична школа №1 імені Б.М.Лятошинського.

Рішенням сесії Житомирської міської ради №381 від 03.06.2004 року назву закладу змінено на комунальний початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад музична школа №1 ім. Б.М.Лятошинського Житомирської міської ради.

За року існування в школі навчалися багато відомих музикантів, композиторів, диригентів, педагогів: провідний викладач Московського училища ім. Гнєсіних Ірина Іванова; професори Валерій та Олег Панькови; професор – музикознавець Кіра Шамаєва; диригент Вадим Гнєдаш; московський композитор Сергій Жуков; художній керівник ансамблю пісні та танцю “Червона Зірка” Анатолій Бажалкін; композитор, піаніст Костянтин Віленський; доцент Петербурської консерваторії Євген Стецюк, диригент Національного естрадно-симфонічного оркестру України Сергій Свінцицький…Більшість професійних музикантів нашого міста, керівники, викладачі мистецьких навчальних закладів міста в минулому випускники школи. (Набедрик - Дишнієва Е.Б., Чуркова Н.Г., Копоть І.Є., Стецюк Д.О., Кочевенко Л.І., Глібко Б.Л.).

Урочисте відкриття школи

Екскурсія кабінетами музичної школи

 

У 2011 році школа відновилося булівництво школи

Сьогодні школа виглядає так

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare