Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 37
візитів сьогодні: 5530
візитів всього: 463583
Прогноз погоди
Чи потрібно впорядковувати місто?
3 квітня 2012 року 19:31

 

Розвиток сучасного міста тісно пов’язаний з торгівлею. Нікого не дивує  поява нових магазинів, супер та мегамаркетів. Разом з тим, в міські краєвиди вже давно вплетені торгівельні павільйони, кіоски, палатки, так звані малі архітектурні форми (МАФи).

На черговій одинадцятій сесії міської ради депутатами розглядався проект рішення про розроблення комплексних схем розміщення та архітектурних  типів тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Житомира, який на жаль, був відхилений.

Через зміни у законодавстві країни більш, ніж рік у сфері містобудування не було визначених правил розміщення мафів. З липня 2011 року був скасований Порядок розміщення малих архітектурних форм, затверджений Кабінетом Міністрів України у 2009 році. У грудні 2011 року Міністерством регіональної політики, будівництва та житлово-комунального господарства був прийнятий Наказ, що стосується правил розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, як було названо МАФи. Прийнятим у лютому 2011 року Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» МАФами стали називати тільки об’єкти благоустрою.

Таким чином, згідно з Наказом Міністерства у будь-якого міста є можливість впорядкувати розміщення тимчасових об’єктів торгівлі, створивши комплексну схему розміщення тимчасових споруд. Кожен підприємець має можливість скористатися цією схемою та визначити для себе доцільність їх розміщення і ведення підприємницької діяльності саме у цьому місці. Це також спрощує процедуру оформлення документів. Цим шляхом уже пішли та прийняли комплексні схеми міста Київ, Черкаси, Умань, Полтава.

Управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища підготовлено проект рішення про розроблення комплексних схем та архітектурних типів, що дозволило б змінити хаотичне розміщення, розмаїття форм та кольорової гамми тимчасових споруд та розпочати роботу по впорядкуванню території міста, його благоустрою. Виявилося, що депутати не готові до такої діяльності. Питання залишається відкритим. Коли ж нарешті зможуть розпочатися конкретні роботи покаже наступна сесія.

 

Управління по звязках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове