Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 24
візитів сьогодні: 5571
візитів всього: 489701
Прогноз погоди
Житомир втілюватиме шведський досвід
14 березня 2012 року 09:30

13 березня 2012 року Житомирський міський голова Володимир Дебой, заступник міського голови Микола Боровець зустрілися з Міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолієм Близнюком, а також представниками шведської делегації: головою правління «Swedish Water Experience AB» Пер Йоханссоном, Першим секретарем Посольства Королівства Швеції в Україні Мортеном Енбергом, представником Шведської торгової ради Гуннілою Хульт з метою  обговорення співпраці щодо втілення в Україні шведського досвіду у використанні очисних споруд.

У рамках зустрічі в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк та Пер Йоханссон підписали Меморандум про взаєморозуміння. Основна мета документу – організація процесу реабілітації наявних очисних споруд з дотриманням екологічних стандартів та використанням енергоефективних технологій в обраних містах  України. Житомир – одне із пілотних міст.

 «Реалізація проектів у Житомирі, Димитрові та Горлівці мають стати позитивним прикладом для решти українських міст. Але, наполягаю – після реконструкції водоканалів там повинен запрацювати нормальний, цивілізований бізнес, який бореться за споживача високою якістю своїх послуг», – зазначив під час переговорів Анатолій Близнюк, а також наголосив, що запозичення шведського досвіду дасть змогу в українських містах налагодити безперервну подачу води, мінімізувати втрати води до 10%, а також підвищити якість водопостачання у 3-5 разів.

Підписання Меморандуму – не останній крок у налагодженні співпраці сторін. Наступний – за місцевою владою. Тому вже сьогодні, 14 березня до Житомира завітають експерти «Swedish Water Experience AB», аби оглянути КП «Житомирводоканал» та визначитися з обсягом необхідних інвестицій.

Чому саме Житомир отримав пріоритет, якщо в Україні багато міст, які потребують реконструкції очисних споруд?

Вже під час переговорів Голова правління «Swedish Water Experience AB» Пер Йоханссон зазначив, що Швеція має налагоджені хороші відносини із Житомиром, а також представники делегації ознайомлені із ситуацією водопостачання у місті. Зокрема, і з тим, що витрати на енергопостачання в Житомирі дуже великі. «2 млн.грн. у місяць, а отже 24 млн. грн. у рік, які витрачає КП «Житомирводоканал» на енергопостачання – це дуже багато», – зазначив Пер Йоханссон.

Представники шведської сторони впевнені: запровадження нових енергоефективних технологій не лише покращить якість водопостачання в Житомирі, а й зменшить втрати води та скоротить споживання електроенергії на 30-50%. А це – економія до 12 млн.грн. в рік.

За словами Пер Йоханссона, до нинішнього рівня якості водопостачання та водоочищення Швеція поступово йшла протягом понад 75 років. Накопичений значний досвід в енергозбереженні та водоочищенні, яким вони готові поділитися. Адже Україна тут відстає від Швеції як мінімум на кілька десятиріч.

«Кажу вам і присутнім тут міським головам, якщо я вже підписався, то буду контролювати, і міста ваші гроші отримають тільки під конкретні добре прораховані проекти. Мінрегіон пропонуватиме працювати із тими муніципалітетами і головами, які будуть працювати на стратегічну перспективу, для людей. Нам усім потрібен справжній результат, який покаже усій країні, як саме треба діяти»,  – звернувся до Пера Йоханссона, підписуючи Меморандум, Анатолій Близнюк.

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare