Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 30
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 465118
Прогноз погоди
Житомирська міська рада виділила ТТУ ще майже 1 млн.грн.
8 грудня 2011 року 10:40

6 грудня 2011 року в актовій залі КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» відбулася профспілкова конференція за участю голови облдержадміністрації Сергія Рижука та Житомирського міського голови Володимира Дебоя щодо визначення шляхів подальшого функціонування підприємства.

Як відомо, сьогодні реальний стан КП «ЖТТУ» залишає бажати кращого: заборгованість по заробітній платі станом на 01.12.11р. сягнула 5,5 млн. грн., у підприємства зберігається борг 10,6 млн.грн. за кредитом, недостатність асигнувань на різницю в тарифах по електроенергії, а обов’язкові щомісячні виплати податків становлять 1,7 млн.грн.

Причина – недофінансування. Як повідомила начальник планово-економічного відділу ЖТТУ Валентина Таможська, сьогодні держава фінансує лише 30% від необхідності за перевезення пасажирів пільгових категорій, яких у громадському електротранспорті понад 55%. А мають право на безкоштовний проїзд у тролейбусах та трамваях 22 категорії громадян. Таким чином недофінансування із державного бюджету по перевезенню пасажирів пільгових категорій становить 18 млн.грн.

Крім того, погіршило фінансову ситуацію на підприємстві також підвищення тарифу на електроенергію. При цьому ж субвенція із держбюджету залишилася на рівні минулого року – 11,4 млн.грн. Потрібно втричі більше – 35 млн.грн. на рік.

«Якщо ж говорити про фінансування з міського бюджету, то при новій владі воно значно покращилося. Цього річ ми отримали 5,4 млн.грн. на поповнення статутного фонду ЖТТУ, що спрямовано на погашення відсотків по кредиту, взятому упродовж 2006-2008 років, та на 2 млн.грн. зменшено суму кредиту. Також міською радою у повному обсязі відшкодовано вартість пільгового перевезення учнів та школярів у громадському електротранспорті», – звітує начальник планово-економічного розвитку КП «ЖТТУ».

Під час конференції Житомирський міський голова Володимир Дебой зазначив, що на сесію міської ради виноситься питання щодо виділення ще близько 1 млн.грн. на пільгове перевезення учнів та студентів. 7 грудня під час пленарного засідання 8 сесії Житомирської міської ради ці кошти були виділені.

Вирішити питання заборгованості по заробітній платі пообіцяв і голова облдержадміністрації Сергій Рижук: «До кінця грудня будуть повністю виплачені борги по заробітній платі працівникам ТТУ. Крім того, у наступному році ми плануємо придбати у лізинг 25 білоруських тролейбусів за кошти міського, обласного та державного бюджету». Поповнити рухомий склад ТТУ міська та обласна влада планують і київськими тролейбусами, які вдасться придбати по залишковій вартості.

І міський голова Володимир Дебой, і голова облдержадміністрації Сергій Рижук упевнені: вирішення проблеми збитковості електротранспорту можливе лише при реформуванні транспортної системи – монетизації пільг, тобто заміни пільг грошовою компенсацією. Таким чином кожен із громадян пільгових категорій, міг би на власний розсуд використовувати кошти, передбачені на проїзд.

Поки ж питання ЖТТУ вирішуватиметься на державному рівні, підприємство зі свого боку робить усе можливе для свого функціонування. З 1 вересня додатково на лінію випущено 15 відремонтованих тролейбусів та 2 трамваї, що збільшило виручку підприємства на 3.3 млн. грн. З 1 грудня відремонтовано і випущено ще 7 тролейбусів. Щодня на лінію виходить 106 одиниць рухомого складу ТТУ, які здійснюють пільгове перевезення пасажирів усіх 22 пільгових категорій громадян. Таким чином підприємство виконує свої зобов’язання у повному обсязі, являючись при цьому єдиним соціальним перевізником.

Управління по зв'язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове